ZSOMBOR - növény (családnév, fiú keresztnév) szapora zsombor
(Fotó: szapora zsombor)
Névnapok: április 21., november 8.
Gyakorisága: a 2000-es években a 13-44-ik leggyakoribb név volt, 2010 után is szerepel a százas listán.

A szapora zsombor (Sisymbrium officinale) a kétszikűek (Magnoliopsida) osztályába ezen belül a keresztesvirágúak (Brassicales) rendjébe és a káposztafélék (Brassicaceae) családjába tartozó faj.
Jellemzője:
Az egy- vagy kétnyári zsombor gyapjas szára mintegy 60 cm magasra nő. Szabálytalanul hasogatott leveleket és apró, sárga virágokat találunk rajta, utóbbiak szirmai a káposztafélékra jellemző módon kereszt alakban helyezkednek el. Megnyúlt becőtermése hosszú és keskeny.
Gyógyhatása:
Az orvosi zsombor illóolajában található kéntartalmú vegyületek reflextevékenységet váltanak ki, ami a felső légutakra (hörgőkre) kifejtett váladékelválasztó hatásban nyilvánul meg. Köptető és nyáloldó, illetve köhögés-csillapító.
Felhasználása:
Az orvosi zsombort az afónia (a hang többé-kevésbé teljes elvesztése) kezelésére használják. Hatékonyságát a rekedtség leküzdésében, valamint a gégehuruttal és a torokgyulladással járó kellemetlen érzések csillapításában is bizonyította. A légutak gyulladása esetén szintén javallott.
Figyelmeztetés:
A zsombor alkalmazása gyermekek esetében nem ajánlott. Túladagolása felnőtteknél a szívritmus lassulását, vagy más ritmuszavarokat idézhet elő.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: Tóth Zsombor.

Zene: Nagy Zsombor (kürt).