ZÖLDIKE - állat (leány keresztnév) zöldike
(Fotó: zöldike)
A Zöldike női név a zöldike nevű madár, illetve növény nevéből eredő újabb keletű névadás.
Névnapok: szeptember 22.
Gyakorisága: nem gyakori.

A hideg, északi részeket kivéve, egész Európában, Ázsia egy részén és Észak-Afrikában is fészkel.
Életmódja elsősorban fákhoz köti, de nem csak erdőkben találkozhatunk vele. Az ember közelségét is jól viseli.
A sárga faroktő Hossza 15 centiméter, szárnyfesztávolsága 24–28 centiméter, testtömege 80–100 gramm. A magevőkre jellemző kúpos csőre halvány hússzínű. A kifejlett hím színe élénkzöld (erről kapta nevét is), a tojó színe tompább, szürkébb. Mindkét nemre jellemző az élénksárga szárnytükör és faroktő.
Erős csőrével a fák és növények magvait fogyasztja, mezőgazdasági területeken károkat okozhat – igaz, a hernyókat és ormányosbogarakat pusztítja. Állandó fajnak számít, bár telente alkalomadtán kóborol.
Hangadása változatos, repülés közben pergő „tyü-tyü-tyü”, a költési időszakban pedig a madarászok által „zsírozás”-nak nevezett „dzöíí”.
A zöldike különféle erdőkben és az emberi tevékenység fás területein (parkok, temetők, kertek) fészkel magányosan vagy csoportokban. A fára épített fészek fűszálakból, mohából, gyökérszálakból készül, és a szülők tollpihékkel bélelik. Az 5–6 tojásból 13–14 nap költés után kelnek ki a fiókák, akik 11–14 nap múlva bekövetkező kirepülésükig fészeklakók. Évente rendszerint két fészekalj nő fel, az első április-májusban, a második a június-júliusi időszakban.
Egész Magyarországon gyakori, rendszeres fészkelő. Stabil állománya, mely becslések szerint 445–585 000 példányt foglal magában, a Duna és a déli országhatár mentén a legsűrűbb.


További információk:

Irodalom: Fábián Imre – Zöldike királyfi (népmese).

Zene: -

Hang: zöldike (Jászberény Zoo).