VIRÁG - növény (családnév, leány keresztnév) kerti szarkaláb
(Fotó: kerti szarkaláb)
A Virág régi magyar személynév felújítása a Flóra név magyarosítására.
Névnapok: január 8, február 10, július 29, november 24 és 26.
Gyakoriság: a 2000-es években a 13-28. leggyakoribb női név.

A szarkaláb (Consolida) a boglárkafélék családjába tartozó nemzetség mintegy 40 fajjal.
Közeli rokon a sarkantyúfüvek nemzetsége (Delphinium), amelynek több, hazánkban dísznövény fajánál a szarkaláb elnevezés is elfogadott.
A Consolida fajok virágzata lazább, ágas, szemben a Delphinium fajok tömöttebb fürtjeivel. A Consolida fajok termése egy tüsző, míg a Delphinium fajok több tüszővel rendelkeznek. Szemben a többnyire
Évelő Delphinium fajokkal, a Consolida fajok egynyáriak.

A kerti szarkaláb (Consolida ajacis) a boglárkafélék családjába tartozó Eurázsia területén őshonos egynyári virág. Igazán mutatós, és könnyed megjelenésű kb. 70-80cm-es magasságot elérő növény.
Dús virágzata fürtöket alkot, fehér, lila, kék és rózsaszín árnyalataiban játszik. A virág laza habitusát az osztott zöld levelek fokozzák.
Virágaiban a nyár első felében gyönyörködhetünk. A kerti szarkaláb a mérgező kerti növények sorát gyarapítja.
Gondozása:
A kerti szarkaláb nem igényel sok törődést, ültetéséhez keressünk védett, de napos helyet, ahol a talaj jó vízáteresztő képességű. A magasabb növények esetében érdemes lehet támasztékról gondoskodni.
A virágzás után célszerű visszametszeni, ezzel akár újabb virágzásra is rávehetjük. Kártevők közül, a csigák és a meztelen csigák jelenthetnek veszélyt, valamint lisztharmat is károsíthatja.
Szaporítása:
Szaporítani magról lehet, tavasszal, ha már nincs fagyveszély, vagy ősszel, de sokszor a növény megoldja helyettünk a szaporítást szétszórt magvaival.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: egyik jelentése: apró ráncok a szem körül.

Zene: Szarkaláb Banda (megszűnt).

Hang: Szarkaláb Banda – Tavaszi szél vizet áraszt (Backstage pub).