VIDA - állat (családnév) dominikánus vida
(Fotó: dominikánus vida)
A dominikánus vida (Vidua macroura) a madarak osztályának verébalakúak (Passeriformes) rendjébe, azon belül a vidafélék (Viduidae) családjába tartozó faj.
Rendszerezése:
A fajt Peter Simon Pallas írta le 1764-ben, a Fringilla nembe Fringilla macroura néven.
Előfordulása:
A Szaharától délre szinte egész Afrikában elterjedt faj. Elsősorban a Szavannákon élő faj, de előfordul magas fűvel benőtt erdei tisztásokon, mezőgazdasági területeken, sőt falvak környékén is.
Megjelenése:
Testhossza 11–12 centiméter, a hím 30–32 centimétert, a tojó 12-19 gramm.
A nászruhás hím középső faroktollai nagyon nagy mértékben megnyúlnak, messze túlnyúlnak a rövid farkon. A hím a nászidőszak során jellegzetes fekete-fehér színű. A nőstény és a fiatal egyedek tollazata felül világosbarna alapon feketével csíkozott. Fejük felső részének mindkét oldalán hosszanti csík húzódik. Testük alsó része sárgásbarnával futtatott. Nászidőszakon kívül a hím tollazata is hasonló. Ilyenkor is jól elkülöníthető a tojóktól Vörös színű csőrével és lábaival, melyek a tojókon szürkék.
Életmódja:
A faj a költési időszakon kívül kisebb csapatokban él. Tápláléka vadon élő Fűfélék és termesztett gabonafélék magvai.
Szaporodása:
A dominiánus vida poligám faj, egy hímre négy-öt nőstény is jut. Mint az a Vidafélék családjában általános, ez a faj is költésparazita. A megtermékenyített nőstény felkeresi a díszpintyfélék családjába tartozó korallcsőrű asztrild (Estrilda troglodytes) vagy a Helena-pinty (Estrilda astrild) fészkeit és azokba egy-egy tojást rak. A kikelő fiókák a gazdamadár fiókáival együtt nevelkednek fel.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: Vida Gábor A látó új főszerkesztője…

Zene: Vida zenekar - Százév