VERBÉNA - növény (leány keresztnév) közönséges vasfű
(Fotó: közönséges vasfű)
A Verbéna újabb keletű névadás a növénynévből.
Névnapok: július 9., és 22.
Gyakorisága: nem gyakori.

A közönséges vasfű (Verbena officinalis) a vasfűfélék családjába tartozó, kétéves vagy évelő, lágyszárú növény, amely egész Európában őshonos. További magyar elnevezései: orvosi vasfű, vasfű, kakascímer, keserűfű, lakatfű, uborkafű.
Leírása, élőhelye:
Gyöktörzse rövid, vízszintesen vagy ferdén helyezkedik el a földben. Ebből nőnek ki a mélyre hatoló orsószerű gyökerek. Levelei átellenesen állnak, a levéllemez érdes, szárnyasan szeldelt vagy háromhasábú, az alsó levelek nyelesek, a felsők ülők. Szára 30–80 cm magas, felálló, elágazó, négyélű, apró szőrökkel fedett az éleken. Virágzata laza bugában álló állfüzér. A Párta színe halványlila, június–júliusban nyílik. Termése négy részre eső makkocska.
Igénytelen növény, napos, nyílt helyen lévő gyomtársulásokban fordul elő. Gyökérdugványról vagy magról szaporítható.
Felhasználása:
Magyarországon a természetes populációit gyűjtik mint gyógynövényt. Drogja a virágos-leveles hajtás.
Felhasználják menstruációs zavarokat enyhítő, tejelválasztást serkentő teakeverékekben. Külsőleg bőrbántalmak kezelésére is javasolt. Továbbá nyálkaoldó, immunerősítő, köhögést csillapító hatású, felső légúti hurutok kezelésére használják. A népi gyógyászatban a légző- és emésztőrendszeri panaszok enyhítésére használták, máj- és epebántalmak esetén is. Jó erősítő, étvágyfokozó hatású.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: -

Zene: -