VADÓC – növény (családnév) vadóc
(Fotó: vadóc)
vadóc J: kalászos virágzatú pázsitfű; Lolium.

Lencsés György kéziratos orvosbotanikai műve, az Ars Medica (1570 k.) már említi. Baróti Szabó Dávid Kisded szó-tár című munkájának 1792-ben megjelent második kiadásában: „vadótz: vad-zab, lednek, rozsnok”. Diószegi Sámuel 1813-ban megjelent Orvosi Fűvész Könyvében vadótz (OrvF.). Korábban bódító hatását nem tartották veszélyesnek, a kenyérfűszerek közé tartozott, serfőzők is használták. Később azonban már mérges növény hírébe jutott, vadóc neve a vad szóból képzett. Társneve, a bolondbúza is veszélyességére utal. Nevezik még konkolyperje néven. Tudományos genusneve, a lolium az ókorban gyomnév volt, a XVI. században vitték át a Lolium temulentumra. Német neve Weidelgras, azaz ’legelőfű’, ugyanis a növény kitartó legelőfű, pázsitképző, ellenáll a taposásnak, bírja a legeltetést, kaszálást stb.
A Szigetközben részekfű, mérgespörnye a neve. A gabonában is előfordul. Tavasszal, amikor már felismerhető volt, „kihúzkották bökölővel”. A Balaton mellékén palócfű.
A szédítő vadóc egyike a néhány, mérgező anyagot tartalmazó fűfajnak. Magjukban a növénnyel együtt élő gombák hatására bódít, és mérgező hatású loliin termelődik, amely nagyobb mennyiségben a lisztbe kerülve szédüléssel, fejfájással, hányással és érzékzavarokkal járó rosszullétet okoz. Korabeli leírások gyakran számolnak be részegségi tünetekről, sőt néha halálesetekről is, hiszen a szegény földműves nemigen törődött gabonája szennyezettségével. Néhol olyan tömeges volt, hogy a teljes termést elpusztította. Ahogyan a bibliai példabeszéd, a „Gyűjtsétek először össze a konkolyt” sor is mutatja, gyökérzetük annyira összefonódik a gabonáéval, hogy nem is lehet azok nélkül kihúzni. Ezért kell megvárni az aratást, amikor vagy külön gyűjtötték össze a vadócot, vagy cséplés után kirostálták a gabonáénál kisebb magvait. A „tiszta búza közé konkolyt hinteni” szólásunk jól tükrözi az ép, egészséges állapotot elrontó, rosszindulatú cselekményt.
A mezei vagy útszéli vadóc ’Lolium perenne’ a kutyazab, illetve angol perje. Tápláló takarmány, évenként háromszor is lehet kaszálni. Angliában a XIX.
században nagy pusztaságokat füvesítettek be vele.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: Nagy Melinda – Vadóc (vers)

Zene: Erdélyi Csilla (Vadóc).