TŰZVIRÁG - növény (leány keresztnév) pompás titónia
(Fotó: pompás titónia)
A Tűzvirág újabb keletű névalkotás a növénynévből.
Névnapok: július 29., november 24.
Gyakorisága: nem gyakori.

Pompás Titónia (Tithonia rotundifolia)
A pompás titónia vagy másképpen tűzvirág egy Mexikóban őshonos napkedvelő növény, mely viszonylag magas termetével és élénk színű virágaival az egynyári
ágyások meghatározó színfoltja lehet a nyár második felétől. Terebélyes és erőteljes növekedésű bokra július közepétől számtalan sárga közepű, telt árnyalatú, narancsszínű vagy sárga virágot hoz, melyek feltűnő kontrasztot adnak a sötétzöld levélzettel. A pillangócsalogató margarétaszerű virágok a felfelé törő hajtások csúcsán, a lomb felett fejlődnek, s egészen a fagyok beköszöntéig nyílnak. Kihegyezett végű levelei érdes felületűek, kissé hullámos szélűek.
A kifejezetten magas fajtákkal kiválóan díszíthetünk nagy felületű virágágyásokat, de akár térelválasztó vagy takaró funkciót is adhatunk neki. Léteznek alacsonyabb, szegélynek való fajták is, de ezek térigénye is viszonylag nagy. Magassága kb. 80-200 cm.
Gondozása:
Igénytelen, könnyen nevelhető egynyári, mely bármely átlagos, jó vízáteresztő képességű talajban megél, ha napos fekvésbe ültetjük. Túlságosan tápdús talajban főként a levélzet növekedésére helyeződik a hangsúly, és a növény merev szárai sem lesznek elég erősek. Viszonylag szárazságtűrő növény, mely jól átvészeli a rövidebb aszályos időszakokat és a nyári hőséget is. Előnye, hogy magas termete ellenére sem igényel karózást. A csigák és a meztelencsigák veszélyt jelenthetnek rá.
Szaporítása:
Magvetéssel.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: -

Zene: -