TÖRKÖLY – növény (családnév) vetési- vagy Sárga gomborka)
(Fotó: vetési- vagy Sárga gomborka))
gomborka J: apró sárga virágú, olajos magvú gyomnövény; Camelina.

Benkő Józsefnél 1783-ban gomborka alakban szerepel (NclB.). Ezután Veszelszki Antalnál 1798-ban, Pápai Páriz Ferenc szótárának 1801. évi kiadásában, a Magyar Fűvész Könyvben (MFűvK.) és Márton József szótárában 1807-ben, valamint Diószegi Sámuelnél 1813ban (OrvF.) szintén gomborka néven szerepel a növény.
Neve gomb szavunkkal függ össze, kis korong alakja a névadás szemléleti háttere. Valószínűleg népnyelvi formára visszavezethető nyelvújítási szóhasználat.
Társneve a fattyúlen, lenfojtó, tojásfű. A sárga (vetési) gomborkát nevezik homokirepcének, sárgarepcének és törkölynek.
Inyorica, inorica elnevezését Túrkeve környékén jegyezték föl. Rekenő neve már 1840-től adatolható, a nyelvjárásokban Kemenesalján rekenye, Kiskunhalas környékén rekönye, Hevesben és Borsodban rekenyő. Olajnövény voltára utal német Öldotter neve.
Gyomállományt alkot gabonák szántóföldjein, törmelékes helyeken, ritkábban kapásnövények szántóföldjein vagy az utakon. Kedveli a laza talajt, fényigényes, melegkedvelő. Jól alkalmazkodott a kontinentális éghajlathoz. Szedése június végén, július elején esedékes, amikor a becőkék majdnem zörgősre száradnak.
A mai Irán területéről származó olajnövény a Kárpát-medencében már a kőkorszakban is létezett, mint azt az aggteleki és lengyeli magleletek tanúsítják.
Rapaics Raymund véleménye az volt, hogy a történelem előtti időkben az itt élő népek „ezzel a lángos féle lepényt hintették be”. A középkorban általánosan
ismert olajnövény volt, ebből nyerték a lámpa- és étolajat. Mint bő hozamú, a talajt és éghajlatot illetően nagyon igénytelen, emellett még a kórokozókkal
szemben is ellenálló olajnövényt ma is kedvelik. Amerikában nemesítésével foglalkoznak. A gyorsan száradó, kissé édes olajat a német szezámolaj néven ismerik; egyenértékű az olívaolajjal, ezért az északi országokban és Dél-Európában is használják. Puha kenőszappan is készíthető belőle, mangánvegyületekkel lassan száradó firniszt ad. Olajpogácsája felhasználható állati takarmányozásra, míg szárából seprű készíthető.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: -

Zene: Törköly zenekar.