TOKÓ – állat (családnév)



 piroscsőrű tokó
(Fotó: piroscsőrű tokó)




A piroscsőrű tokó vagy vöröscsőrű tokó a madarak osztályának, a szarvascsőrűmadár-alakúak rendjéhez, ezen belül a szarvascsőrűmadár-félék családjához tartozó faj.
Előfordulása:
Afrikában a Szahara alatti területeken két elkülönült részén honos.
Megjelenése:
Testhossza 42-50 centiméter. Vékony piros ívelt csőre és hosszú farka van.
Életmódja:
Párban, vagy kisebb csapatban keresgéli rovarokból álló táplálékát.
Szaporodása:
A hím a tojót sárral befalazza egy oduba a fiókák kiköltése idejére, és ezen keresztül táplálja őket. Fészekalja 2-7 tojásból áll, melyen a tojó kotlik 23-25 napig. A tojásokat két naponta tojja a tojó, a fiókák kétnapos eltéréssel kelnek ki, és ilyenkor a fészek oldalát megbontja a hím, a fióka kirepülése után pedig befalazza. A fiókák végleges kirepülési ideje még további 39-50 nap.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: -

Zene: -

Hang: piroscsőrű tokó (Jászberény Zoo).