TAVASZ - földrajz (családnév, leány keresztnév) tavasz
(Fotó: tavasz)
A Tavasz új keletű névadás a hónapnévből.
Névnapok: március 21.
Gyakorisága: nem gyakori.

A tavasz a mérsékelt öv egyik évszaka.
A trópusi éghajlatútájakon nem létezik. Tavasszal felélénkül az élet, virágba borulnak a növények, kizöldellnek az erdők és a mezők.
A Föld északi féltekéjén március, április és május, míg a déli féltekéjén szeptember, október és november a tavasz hónapjai.
A csillagászati tavasz a tavaszi nap-éj egyenlőségtől a nyári napfordulóig
tart, tehát az északi féltekén közelítőleg március 21. – június 21., a déli féltekén pedig közelítőleg szeptember 23. – december 21. közé esik.
Ez az az időszak, amikor emelkedik az átlaghőmérséklet és szeszélyessé válik az időjárás. Ebben az évszakban esik a legtöbb eső, ennélfogva a nagy áradások is erre az időszakra esnek. A Vándormadarak általában ilyenkor térnek vissza fészkelőhelyeikre.
A tavasz kezdete:
A tavasz kezdetének többféle dátumot is szokás tekinteni:
Csillagászati (március 21. körül): a tavaszi nap-éj egyenlőség időpontja.
naptári (március 1.).
meteorológiai: az idő enyhülésével és a virágzó növények virágzásával kezdődik.
(A dátumok az északi féltekére vonatkoznak.)
Kialakulásának okai:
A tavasz kialakulásában fontos szerepet játszik, hogy a mérsékelt égöv része vagyunk. A trópusi éghajlaton nem létezik ez az évszak. A felmelegedésben nagy szerepet játszik a napsugarak nagyobb hajlásszöge. Illetve még szintén említésre méltó a napsütéses időtartam növekedése és az éjszakai időszak rövidülése.
Természet:
Vannak madarak, melyek nem töltik az egész Évet egy adott területen, hanem a Tél idején melegebb éghajlatra vándorolnak (például: füsti fecske, fehér gólya). Ezen madarak a tavasz beálltával visszatérnek. Ilyenkor szoktak a Fák rügyezni.
Többek között felenged a fagyott föld és kertészeti, illetve mezőgazdasági beavatkozásokra alkalmassá válik. A Hőmérséklet emelkedik ebben az évszakban.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: József Attila – Tavasz van

Zene: Csík János és a Mezzo – Szép a tavasz, szép a nyár

Hang: tücsköktől hangos legelőn vonuló juhok (Égerszög).