SÜN(GOMBA) - gomba (családnév) süngomba
(Fotó: süngomba)
Süngomba - Hericium erinaceus
Syn.: Közönséges süngomba, cérnagomba, szakállas süngomba
Termőtest: 10-25 cm nagyságú, gumószerű, húsos, legtöbbször nyeletlen, fehéres színű. Felülete szálasan felszakadozó, sűrűn lecsüngő, hajlott, 2-5 cm hosszú, deres tüskékkel (csapokkal) fedett.
Hús: fehéres, fiatalon puha, kissé rostos, később szívós. Szaga és íze nem jellemző. 
Élőhely: Szeptembertől novemberig háborítatlan, üde bükk- és tölgyerdőkben terem. Parazita és szaprobionta faj, az élő vagy fekvő, öreg fatörzsek repedéseiben, üregeiben és tuskókon nő. Szubsztrátumai elsősorban bükk és tölgyek. 
Veszélyeztetettség oka hazai és nemzetközi szinten: Az öreg erdők európai szintű ritkulása miatt indokolt a védettsége. A termőhely megőrzésével, a holt faanyag megtartásával biztosítható a faj fennmaradása. A
tüskés sörénygombához (Hericium cirrhatum) hasonló helyzetű faj, az erdészeti gazdálkodás miatt csak a természetvédelmi területek nyújtanak számukra fennmaradási lehetőséget.
Különleges megjelenése, ehetősége és gyógyhatása miatt hazánkban valószínűleg gyűjtik. Szerepel a gombák védelmére alakult európai tanács (European Council for Conservation of Fungi) európai védelméről szóló javaslatában is. 
Természetvédelmi értéke: 5 000 Ft


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: vajon ráfanyalodik-e a sün…?

Zene: -