SÜN - állat (családnév) fekete tengeri sün
(Fotó: fekete tengeri sün)
A fekete tengeri sün (Arbacia lixula) a tengerisünök (Echinoidea) osztályának Arbacioida rendjébe,ezen belül az Arbaciidae családjába tartozó faj.
Előfordulása:
Már közvetlenül a víz felszíne alatt megtaláljuk a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán sziklás partjain, de 40 Méter mélységig is lehatol.
Megjelenése:
Gömb alakú testének átmérője eléri az 5,5 centimétert, de legfeljebb 6 centiméteres lehet. Hosszú, hegyes, fekete tüskéi törékenyek. Szájmezője nagy. A test felső oldalán levő ambulakrális lábacskákon nincsenek tapadókorongok.
Életmódja:
Az alsó testoldalán levő ambulakrális lábacskákkal rendkívül erősen rá tud tapadni az aljzatra, onnan az erősebb hullámverés sem szakítja le. Gyakran bújik
sziklahasadékokba, ahol támadóját előremeresztett, hegyes tüskéivel fogadja. Tápláléknak az algabevonatot legeli le a szikláról.
Szaporodása:
A petéket és a hímcsírasejteket a vízbe juttatják; a peték ott termékenyülnek meg. A kikelő lárvák 4-6 hétig úszkálnak, és közben parányi szervezetekkel táplálkoznak. Ezután bonyolult átalakulással fejlődnek tengeri sünné.TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: egyes tengeri fürdőhelyeken, a kellemetlenségek elkerülése érdekében, lábunkra vízicipőt érdemes húzni, pl. a tengeri sünök ellen.

Zene: -

Hang: sziklás, köves tengerpart.