SÁRKÁNY - állat (családnév)



 leveles tengeri sárkány
(Fotó: leveles tengeri sárkány)




A leveles tengeri sárkány (Phycodurus eques) a sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályának pikóalakúak
(Gasterosteiformes) rendjébe, ezen belül a tűhalfélék (Syngnathidae)
Családjába sorolt, a Phycodurus nem egyetlen faja.
Előfordul az ausztráliai kontinens déli és nyugati partjai mentén lévő tengerekben. Nevét a testéből kiálló hosszú levélszerű részek miatt kapta. Valójában ezek a levelek nem az úszását, hanem a rejtőzködését segítik elő. Az úszását a nyakrészén elhelyezkedő mellúszója és a farokrészhez közeli hátúszója biztosítja. Ezekkel a kisméretű úszókkal keltett rezgésszerű mozgást nehéz észrevenni, így olyan látványt nyújt, mintha a vízben lebegő tengeri hínár lenne.
Közkeletű angol beceneve a "leafies", mely
Dél-Ausztrália emblematikus tengeri hala és megóvására a helyi tengeri természetvédelem is nagy hangsúlyt fektet.
Megjelenése:
A csikóhalakhoz hasonlóan a leveles tengeri sárkány is hasonlít egy másik élőlényre a mitikus kínai sárkányra a Sen-lungra.
Nem nő nagyra, de nagyobb, mint a csikóhal a maga 20-35 centiméteres nagyságával. Planktonokkal és a kisebb méretű rákokkal táplálkozik. A testét fedő bőrlebenyek a rejtőzködésben nyújtanak segítséget neki.
Úszás közben is olyan látványt nyújt, mintha a vízben lebegő tengeri hínár lenne. A testszíne változó, de ezt elsősorban az étrend, a kor, az élettér
és esetleges stresszhelyzet befolyásolhatja.
Életmódja:
Tápláléka a felemáslábú rákok, a hasadtlábú rákok és a planktonok, melyeket szívókaszerű szájával szippant be. Általában magányos életmódot folytat, amikor eljön az ívás ideje, akkor a hímek keresik meg a nőstényeket. Az utódnevelésben a szülők nem vesznek részt, mert azok önállóak kikelésük után. Kétéves korukra válnak ivaréretté.



TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: dr. Sárkány Mihály, etnográfus.

Zene: 100 Folk Celsius - Paff a bűvös sárkány.