REZNEK - állat (családnév) reznek
(Fotó: reznek)
A reznek, vagy reznektúzok, reznek-túzok (Tetrax tetrax) a madarak (Aves) osztályának a túzokalakúak (Otidiformes) rendjébe a túzokfélék (Otitidae) családjába tartozó Tetrax nem egyetlen faja.
Előfordulása:
Állandóan Európában Spanyolország, Portugália, Szardínia, Dél-Olaszország, Albánia, Görögország területén, illetve Kisázsiában és Észak-Afrikában él, de nyaranta megjelenik Franciaországban és a Duna medencéjében, illetve Torkolatvidékén is. A Kárpát-medencében ritka kóborló.
Megjelenése:
Testhossza 40-45 centiméter, szárnyfesztávolsága 105-115 centiméter, testtömege 700-950 gramm. A kakas nyaka fekete, rajta a fülétől a nyakon körbefutó sáv van. Begyén is széles fehér keresztsáv húzódik. Pofája sötétszürke, feje teteje világossárgás, barna foltokkal. Dolmánya világos vörhenyessárga alapszínen hullámos fekete keresztsávozással. Szárnya szegélye,
felső és alsó farkfedői, valamint alsóteste fehér.
Életmódja:
A földön keresgéli rovarokból, kisemlősökből, lucerna-, lóhere-, repce leveleiből álló táplálékát.
Szaporodása:
Erdős és árvalányhajas, félmagas füvű sztyeppek talajára rakja fűszálakkal bélelt fészkét. 2-5 tojásán 20-21 napig kotlik.
Védettsége:
A Nemzetközi Madárvédelmi Tanács (International Council for Bird Preservation, ICBP) túzokvédelmi csoportja a különösen veszélyeztetett túzokfajok közé sorolta a nagy túzokkal együtt.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: szólások, közmondások:
Ritka, mint a reznek; nagyon ritka.