RABLÓ - állat (családnév) réti rabló
(Fotó: réti rabló)
Megjelenése:
A réti rabló testhossza 35–42 mm, szárnyfesztávolsága 45–47 mm, hátsó szárnyának hossza 20–25 mm. A hímek valamivel nagyobbak és karcsúbbak a nőstényeknél.
A hím szemei kékek, potroha és tora felső része fémesen csillogó zöld. Torának oldala, potroha töve és legvége (9-10. Szelvény) hamvaskék. Szárnyjegyei feketék. Belső potrohfüggelékei kanálszerűen kiszélesednek. Pihenés közben szárnyait félig összezárva tartja. Ha megzavarják halottnak tettetheti magát és szárnyait-lábait összezárva meglapul a sűrű növényzetben.
A nőstények rövidebb és vaskosabb felépítésűek, tompább zöldek, toruk oldala sárgás, egy potrohról hiányzik a kék szín, helyette egyenletesen fémeszöld. Szemük zöldes vagy barnás.
Elterjedése:
Az egész északi félteke mérsékelt égövi részén megtalálható. Európa középső részén gyakori, mediterrán régióban ritkább és inkább hegyvidéki. Észak-Afrikában jégkorszaki maradványfaj. Magyarországon országszerte előfordul, főleg az Alföldön.
Életmódja:
Lárvája sekély, gyorsan átmelegedő, dús növényzetű tavacskákban, mocsarakban él. A részben sós brakkvizet elviseli. Április-májusban alakulnak át imágókká. A repülő réti rablókkal leggyakrabban július-augusztusban lehet találkozni. Általános a sűrű növényzet közelében, a vízparton tartózkodnak, ritkán szál a nyílt víz fölé.
A párzás tandem formációban történik, és kitart a peterakás során is. A nőstény a vízparti növények szárába helyezi el megtermékenyített petéit, többnyire a vízvonal fölött; megfigyelték hogy kiszáradt tavacskák növényeire is petézhet. A peték áttelelnek, tavasszal kelnek ki a lárvák, két hónap alatt kifejlődik.
Magyarországon nem védett.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: szólások, közmondások:
Pénzt vagy életet!; rablóknak tulajdonított felszólításként: ha a pénzt nem adod oda nekem, megöllek!

Zene: RablóBanda.