PORCSIN - növény (családnév) kövér porcsin
(Fotó: kövér porcsin)
A kövér porcsin (Portulaca oleracea) a porcsinfélék családjába tartozó növényfaj.
Elterjedése:
Ázsiában őshonos, de Európa, Afrika és Amerika mérsékelten meleg területein is előfordul. Magyarországon elterjedt, gyakori növény. Szántóföldi kultúrákban gyomnövényként tartják számon.
Jellemzése:
Csupasz, 30 cm magas, egynyári növény, húsos, kúszó szárral. Pozsgás, fényes leveleisötétzöld színűek, tojásdad alakúak. Virágainak 5-6 szirma van. Kellemesen savanykás íze miatt főzve fogyasztják.
Felhasználása:
Belsőleg a kövér porcsin a szívproblémák, illetve a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére ajánlott. Mint megelőző szert az öregedés folyamatának lassítására alkalmazzák. Külsőleg izomgörcsök fellazítására használatos.
Gyógyhatása:
A kövér porcsin az omega-3 zsírsavakban leggazdagabb növény. E zsírsavak egyébként még a halolajban fordulnak elő. Innen származik gyulladásgátló és véralvadást gátló (vérkeringést serkentő, érelmeszesedés kialakulásának veszélyét mérséklő) tulajdonsága. Magas C- és E-vitamin, valamint
béta-karotin és glutationtartalmának köszönhetően antioxidáns és immunerősítő hatást fejt ki. A vér koleszterin- és cukorszintjére kifejtett hatásával védi az artériákat. Ásványi sókat is tartalmaz:
kalciumot,
káliumot,
magnéziumot,
foszfort.
Mézgája lágyító hatású, frissítő, sebgyógyító, víz- és féreghajtó. Elrágva erősíti a foggyökereket és megszünteti a fogínyvérzést.
A friss növény megfőzve mai ismereteink szerint semmilyen problémát nem okoz.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: Porcsin Zsolt – szerkesztő.

Zene: -