PETRUSKA – növény (családnév) petrezselyem
(Fotó: petrezselyem)
petrezselyem J: ernyős virágú, illatos, szárnyalt levelű, elvékonyodó fehéres gyökerű konyhakerti növény; Petroselinum hortense.

Már a Besztercei (1395 k.) és a Schlägli Szójegyzékben (1405 k.) felbukkan a magyar írásbeliségben. Szerepel a XVI. században Murmelius szótárában (1533), Lencsés György kéziratos orvosbotanikai művében (1570 k.: Ars Medica), Melius Juhász Péternél (1578), Clusius pannóniai flóraművében (1583: NomPann.), Szikszai Fabricius Balázsnál (1590), majd Pápai Páriz Ferenc Pax Corporisában (1690).
Somogy megyében petrezselöm, további alakváltozatai többek között
a petrezelem, petrezsél, petrezsellem, petrezsíl, petrezsilom, petrezsír, petris, petrizsejem, petrozselyem, pötrözséj, petrözséj (ÚMTsz.).
A magyarban latin eredetű növénynév, a kolostori kertek révén kerülhetett nyelvünkbe. Az alakváltozatok rendkívül nagy számában szerepe volt a hangátvetésnek, hasonulásnak is.
A végső forrást keresve bonyolult a Petroselinum ’petrezselyem’ elnevezés esetében a szófejtés, hiszen a Pliniusnál is szereplő régi latin petroselinon
a görög petroszélinon növénynévből való, és a pétra, pétrosz ’szikla, kő’ jelentésű szóval függ össze. Ellentmondó ugyanakkor a petrezselyemfajok és –változatok botanikai leírása, mely szerint szó sincs arról, hogy a növény köves talajon jól érezné magát vagy száraz sziklákon nőne. A megoldásra az ókori orvosi könyvekben bukkanunk rá, melyek szerint az antik világban ez a növény vese- és hólyagkő elleni gyógyszerként, gyógynövényként volt használatos.
A Magyar Tájszótár Zemplénből közöl adatot, a petrezselyem egyik nyelvjárási neve arrafelé a petruska. Ez a tájszó ma is hallható, illetve olvasható még
máshol is. A szlovákból került a magyarba; vö. petruška ’petrezselyem’. Megfelelő szó a többi északi szláv nyelvben is kimutatható: cseh N. petruška, felsőszorb pětruška, lengyel pietruszka, fehérorosz pjátruska, ukrán petruska, orosz petruska ’ua.’ Átkerült a lengyelből a litvánba, ahol szintén petruška. A végső forrás természetesen itt is a régi görög szó, akár a petrezselyemnél, csak létrejöttüknél – mint azt Kiss Lajos kimutatta – hozzáidomultak a görög Petrosz
’Péter’ (tulajdonképpen ’kő, szikla’), illetve az ebből való latin Petrus személynévhez, ennek szláv nyelvi alakjaihoz. A német nyelvjárásokban is használatosak a petrezselyemnek ilyen típusú elnevezései: peterchen, peterlein, peterling.
Összetételben a lópetrezselyem (R. 1783: NclB.) a Smyrnium perfoliatum mai szaknyelvi neve. A latin elnevezés utótagja a növény leveleinek alakjára utaló
név. A tőlevelek már az ernyősökre jellemzően szárnyasak, a régi lópetrezselyem névre ezzel, valamint répaszerűen megvastagodott gyökerével szolgált rá.
A görögök által nagy becsben tartott petrezselyem egykor az Isthmosi Játékok győzteseinek megkoronázására szolgált, de mint Archemorusnak, a halál hírnökének jelképével a sírokat is vele díszítették. Termesztették, a rutával együtt a gyógyfüvek ágyásainak mentén ültették. Bár fölhasználták a gyógyászatban, sőt Homérosz megemlíti, hogy a harcosok vele etették a lovaikat, úgy tűnik, ételként először a rómaiak fogyasztották. Ők viszont komoly mennyiségben.
Az alexandriai petrezselyem levele, gyökércsúcsa, szára vagy virágrügyei mind ott szerepelnek a középkori receptekben. Szárított levelét hosszabb tengeri
utazásokon skorbut ellen fogyasztották.
Tájnyelvi elnevezése a gyapor, társneve az őzsaláta (R. 1843: Fäller; 1911: Nsz.), melyet egyrészt élőhelyéről, másrészt a nagy, szárölelő levelek üde, salátazöld színéről kapta. Igazi otthona mészkőhegységeinkben, bükkösökben, hárs-kőris sziklaerdőkben van a Mecsektől
a Bükkig. Az Al-Duna vidékén (Hertelendyfalva, Székelykeve, Sándoregyháza) élő székelyeknél a petrezselyemlevél zőccséglapi neve használatos.
Amikor kitavaszodik, a petrezselyem az elsők között bújik ki a földből. Ennek megfelelően az újrakezdés szimbólumaként a zsidó szokások szerint pészachkor
(az egyiptomi rabszolgaságból való megmenekülés ünnepe, a zsidó húsvét) a széder hagyományos fűszere.
A petrezselyem nemcsak szép, de hasznos növény is. Valamennyi petrezselyemváltozat gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és antiszeptikus hatású klorofillban.
Az egész növény és magja erőteljes vizelethajtó. Hólyagbántalmak, gyulladások, vesekő jó gyógyszere. A friss növényt szúnyogcsípés ellen használják úgy,
hogy a szabadon maradt testrészt egyszerűen bedörzsölik vele. A petrezselyem olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek méhösszehúzódást serkentő hatásúak.
A volt Szovjetunióban a szülés alatti méhösszehúzódások fokozására egy Supetin nevű, 85%-ban petrezselyemkivonatot tartalmazó szer volt forgalomban. Egy tanulmány szerint pedig gátolja az allergiás tünetek kiváltására keletkező vegyület, a hisztamin elválasztását a szervezetben.
Fontos konyhakerti fűszeres növény is. A rómaiak lakomáikon leheletük fölfrissítésére petrezselyemleveleket rágtak, ez az alapja a mai konyhaművészetben díszítő használatának is.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: -

Zene: Igor Sztravinszkij - Petruska