PANDÓ – növény-organizmus (családnév) Pando – rezgő-nyárfaliget
(Fotó: Pando – rezgő-nyárfaliget)
a rezgő nyárfákból álló kolónia az amerikai Utah államban található. Nagyjából 80 ezer éves és 47 ezer fa alkotja, melyek mind egyetlen magból nőttek ki, ezért a gyökérzetük is közös. Összsúlya 6 ezer tonna lehet. A nyárfák azért nem igazán tudnak magról szaporodni, mert a nagy kolóniák vagy női- vagy hímnemű egyedekből állnak, ezért ha mégis sikerül a beporzódás, a magok tápanyagraktár és védőburok hiányában csak rövid ideig életképesek. Ezért főleg gyökérsarjakkal szaporodnak, ez
az oka, hogy a fák gyakorlatilag egymás klónjai.
A Pando ugyanakkor az elmúlt időszakban egyre rosszabb állapotban van, aminek alapvetően emberi tevékenység a kiváltó oka. Konkrétan ott billent meg az erdőt magában foglaló ökoszisztéma, amikor az emberek levadászták a környéken élő farkasokat, ami miatt a szarvasok elszaporodtak, és elkezdték fogyasztani a fák fiatal hajtásait.
Mivel a nyárfákat magról nem lehet szaporítani, az erdészek nagy kiterjedésű területeket zárnak el a szarvasoktól kerítéssel, hogy a fák szaporodni tudjanak.
Az elzárt területeken az erdő lombjainak ritkításával is elősegítik a fák szaporodását, hiszen így a fiatal hajtások több naphoz jutnak. Nagyjából a Pando területének fele el van zárva, és az erdészek egyelőre nagyon bizakodóak a kísérlet sikerességével kapcsolatban.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: -

Zene: -