NYÁR - növény (családnév) szürke nyár
(Fotó: szürke nyár)
A szürke nyár (Populus x canescens) a Malpighiales rendjébe és a fűzfafélék (Salicaceae) családjába tartozó hibrid növény.
Rendszertani besorolása:
1789-ben, William Aiton skót botanikus a fehér nyár (Populus alba) változataként írta le, P. alba var. canescens név alatt.
1804-ben, James Edward Smith angol botanikus, Populus canescens névvel faji szintre emelte ezt a növényt.
Az angol tudós megjegyezte, hogy a két fa Leveleiben különbözik; míg a P. alba-nak karéjosak a levelei hófehér alulsórésszel, addig a P. canescens-nak hullámosak a szélei az alja hullámos.
A későbbi botanikusok már sejtették, hogy valójában egy hibrid növényről van szó. Manapság viszont, már tudjuk, hogy a fehér nyár és a rezgő nyár (Populus tremula) hibridje; emiatt a hibridekre jellemző X-szel írjuk a nevét.
Előfordulása:
A két szülőfa, természetes körülmények között, csak Európában és Ázsia északi felén él együtt, emiatt csak e két kontinensen jelenik meg a természetben a szürke nyár.
Megjelenése:
A szürke nyár mindkét szülőfa jellemzőit viseli. A levelei szürkések és domborult tartásúak, jóval karéjosabbak, mint a P. alba. Egészséges fa, mely gyorsan és magasra nő; elérheti a 40 méteres magasságot és az 1,5 méteres törzsátmérőt is - ez nagyobb, mint akármelyik szülője. A termesztett fák általában hímneműek, de nőneműek is előfordulhatnak. A vadonban a nőneműek vannak többségben; ezek közül néhányan klónkolóniákat is alkothatnak.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: Kosztolányi Dezső – Zsivalygó természet:

 
NYÁRFA.

- Mily szép nevem van. Hallod? Nyárfa, nyárfa.
Karcsun, fehéren állok a határba.
Ugy reszketek és sirok, mint egy árva.
S minden széllel zenélek, mint a hárfa...
 
Zene: KFT – Balatoni nyár.