NOA – növény (leány keresztnév) noa
(Fotó: noa)
A Noa bibliai női név. Jelentése valószínűleg mozgás, mozgékony.
Névnapok: nincs.
Gyakorisága: nem gyakori.

noa, noah J: rossz minőségű, direkt termő borszőlőfajta.

Nem sokkal a fajta megszületése után Amerikából át is került Európába, s a filoxéravész utáni magyarországi nagyarányú szőlőtelepítésekkel hozzánk is eljutott.
Neve ez idő tájt föl is bukkan az ampelográfiai szakkönyvekben (R. 1890: Molnár I., 1892: Roboz, 1909: Szilárd), valamint a név alakváltozatai a nyelvjárásokban [MTsz.: Noe-szőllője (Tata vidéke) | SzlavSz., BüTsz., KkSz.: noha | OrmSz.: noa | KertLex.: noé | Nyr. 92: nova | Maar: noa (Sopron) | NéprÉrt. 30: noha (Lepsény)].
A fajtát Wasserzieher Ottó állította elő 1869-ben az Illinois állambeli Nauvooban, de neve nem ebből a helynévből származik. Magyar fejlemény, a korábbi Noa-szőlő(je),Noe-szőlő(je)-féle szókapcsolat első elemének önállósulásával jöhetett létre, a szókapcsolat mintája a francia (vigne de) noah tulajdonképp ’Noé-szőlő’ lehetett. A bibliabeli szőlőművelő és borkészítő Noé, angol Noah neve őrződik meg nemzetközi szóként a legtöbb nyelvben így; vö. bolgár noa, cseh, szlovák noe, román noah, szerbhorvát noa, nova, noe, noah, francia noah.
Jellegzetesen zamatos, illatos bora magas metilalkohol-tartalma miatt nem egészséges, az ország számos vidékein fogyasztása komoly népegészségügyi gondokat okozott. Hamvas Béla szerint a novabor az ördög ügyefogyott próbálkozása, hogy ő is bort csináljon. A XX. század közepén Magyarországon még 8000 hektáron termesztették a novaszőlőt, ez az ország összes szőlőinek 3,5%-a volt. Az otelló után ez volt a legelterjedtebb direkt termő szőlőnk. Bora savas, durva ízű, átható illatú. Részegítő hatása igen erős. Maga a szőlő erős növekedésű, gombabetegségekkel, faggyal szemben ellenálló, étkezésre jó, finom. Hátránya, hogy a fürt bogyói éretten igen könnyen leperegnek. Gyakorlatilag ép fürtöt nem is lehet szüretelni a noa tőkéiről, a szemeket a földről kell összeszedegetni.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: Femis Gauguin - Noa

Zene: Noa Rock.