NÁRCISZ - növény (leány keresztnév) sárga nárcisz
(Fotó: sárga nárcisz)
A Nárcisz eredetileg a Narcisszusz férfinév női párja. A nárcisz virágnév szintén a férfinévből származik.
Névnapok: március 18., október 29.
Gyakorisága: nem gyakori.

A sárga nárcisz vagy csupros nárcisz (Narcissus pseudonarcissus) az egyszikűek (Liliopsida) osztályának spárgavirágúak (Asparagales) rendjébe, ezen belül az amarilliszfélék (Amaryllidaceae) családjába tartozó faj.
Előfordulása:
A sárga nárcisz természetes előfordulási területe Nyugat-Európa, Spanyolországtól és Portugáliától Németországig, valamint északon Anglia és Wales. Manapság Olaszországban, Azerbajdzsánban és a Madeira-szigeteken is vannak vad állományai. Kedvelt dísznövény, és Európában egyéb helyekre is betelepítették. Vadon az erdőket, füves helyeket és a sziklás területeket kedveli. Az Egyesült Királyságban, állománya a 19. századtól egyre csökken; ez a mezőgazdaság terjedésének, az erdőirtásnak és a gyökerestül való begyűjtésének köszönhető. 1981-ben Németországban az év növényének választották meg és ekkor felhívták a figyelmet a veszélyeztetettségére. Angliában a legnagyobb sárga nárcisz állományok a North York Moors Nemzeti Parkban és a Dove folyó partján találhatók.
Más kontinensekre is betelepítették.
Alfajai:
Több alfaja is létezik, de pontos számuk nem ismert, mivel a botanikusok nem értenek egyet az alfajok számában. Ezt megnehezíti a rengeteg termesztett változat is.
Az alfajok közül a N. p. ssp. obvallaris-t néha külön fajnak tekintik, de ez valószínűleg egy termesztett változat, amely manapság vadon is nő Wales délnyugati részén.
A legvalószínűbb 7 alfaj:
Narcissus pseudonarcissus subsp. bicolor (L.) Baker
Narcissus pseudonarcissus subsp. leonensis (Pugsley) Fern.Casas & Laínz
Narcissus pseudonarcissus subsp. minor (L.) Baker
Narcissus pseudonarcissus subsp. moschatus (L.) Baker
Narcissus pseudonarcissus subsp. nobilis (Haw.) A.Fern.
Narcissus pseudonarcissus subsp. pallidiflorus (Pugsley) A.Fern.
Narcissus pseudonarcissus subsp. pseudonarcissus
Megjelenése:
A sárga nárcisz évelő növény, amely egy hagymából nő ki. A Virág szirmai világos sárgák, közepén, sötétebb sárga tölcsér emelkedik ki. A hosszú és keskeny levelek kissé szürkés színűek és a szár tövéből nőnek ki.
Veszélyként:
Mint a legtöbb nárcisz, a sárga nárcisz is tartalmaz Likorin nevű alkaloid mérget. Ez főleg a hagymában és a levelekben található. Emiatt a növény nem fogyasztható.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: Kosztolányi Dezső – Zsivalygó természet:

 
NÁRCISZ.

- »Kertem nárciszokkal végigültetéd...« Mindig ezt a verset mondogatom magamban. Mindig Csokonai Vitéz Mihályra gondolok.

Zene: Cserháti Zsuzsa – Nárciszok virulnak