MÓKUS – állat (családnév) kanadai vörös mókus
(Fotó: kanadai vörös mókus)
A kanadai vörösmókus az emlősök osztályának a rágcsálók rendjébe, ezen belül a mókusfélék Családjába tartozó faj.
A Tamiasciurus emlősnem típusfaja.
Előfordulása:
A kanadai vörösmókus Alaszka és Kanada nagy részén megtalálható. Ugyanígy az Amerikai Egyesült Államok nyugati részén a Sziklás-hegységben, valamint az Appalache-hegységben és délre Pennsylvaniában az Allegheny-hegységig. Bár vadásszák prémjéért és húsáért, még mindig gyakori faj.
Megjelenése:
A mókus fej-törzs-hossza 17-23 centiméter, farokhossza 9-16 centiméter és testtömege 140-360
gramm. A bunda színe a hátoldalon vörösesbarna, a hasoldalon fehér. Farka vörösesbarna, sárgás árnyalatú részekkel; fekete és sárga szőrök szövik át. Füle felső részét gyér, rövid szőrzet fedi. Feltűnő tejfehér karika van a szeme körül. Karmai élesek és kitűnően meg tud velük kapaszkodni a fakéregben.
Életmódja:
Az állat territoriális, magányos és nappal aktív. Tápláléka fenyőmagok, más növényi részek, madártojások, fiókák és kis emlősök. A kanadai vörösmókus 10 évig is élhet.
Szaporodása:
Az ivarérettséget egyéves korban éri el. A párzási időszak februárra vagy márciusra esik. A délebbre eső területeken az állatok júniusban és júliusban még egyszer párosodnak. A vemhesség 38 napig tart, ennek végén 2-7, többnyire 4 vagy 5 kölyök születik.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: próza, versek.

Zene: Mint a mókus fenn a fán…

Hang: kanadai vörös mókus (Debrecen Zoo).