MOHAR – növény (fiú keresztnév – régi) muhar
(Fotó: muhar)
muhar, mohar(fiú keresztnév – régi) J: 1. hengeres bugájú pázsitfűféle gyomnövény; Setaria. 2. ennek takarmányul termesztett faja. csumiz J: óriásmuhar; Setaria italica var. maxima.

A muhar név már 1283-ban felbukkan, majd mint helynév, azaz olyan megjelölés, amely minden bizonnyal termesztési vidéket jelent, először 1326-ban jelenik meg. Később növénynévként a Besztercei Szójegyzékben 1395 körül „solatrum: mochar”, majd 1405 körül a Schlägli Szójegyzékben mostar. Ezután Lencsés György kéziratos orvosbotanikai művében 1570 körül (Ars Medica), Clusius pannóniai flóraművében 1583-ban (NomPann.) és Szikszai Fabricius Balázsnál 1590-ben olvasható. 1604-ben Szenczi Molnár Albert, 1708-ban és 1767-ben Pápai Páriz Ferenc szótára közli. Diószegi Sámuelnél 1813-ban (OrvF.) muhar.
Olvasható, hallható még a szaknyelvben és a tájszólásokban a mohor, mohá, mohor, mohorka, mecher, muha, muharca, muharc alakváltozat.
A szó szláv eredetű, valószínűleg a szerbhorvátból származik (< muhar, N. mohar, muar, muvar, mukar ’ua.’), de nincs kizárva, hogy a pannóniai időkben
megismert latin moscus szóra vezethető vissza. A német Moharhirse ’egy fajta muhar’ és a román mohór ’muhar’ a szláv nyelvekből származik, de talán magyar közvetítéssel. Az erdélyi Magyarózdon seggesmuhar a neve annak a csokros muharfajtának, amelyet ha kapálás közben kivágnak, gyökerére fordul, és tovább zöldül.
Bár eredetileg a gabonafélék közé tartozik, zölden etetve és szénává szárítva egyaránt értékes szálastakarmány volt. A mohart Délkelet-Ázsiában már mintegy három évezrede termesztették. Kínában egyike volt annak az öt növénynek, amelyet Chen-nuangnak jóval több, mint öt évezrede kiadott rendeletére az egykori császárok nyilvánosan, szertartások között vetettek el. Legjobb tudomásunk szerint Európába hazánkból kiindulva terjedt el. Adrien Gasparin gróf Cours d’agriculture című művében (1843–1848) az áll, hogy „Le moha, est originaire de Hongrie”. Németországban is, már 1785-ben mint Magyarországról származó növényről emlékeznek meg.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: -

Zene: -