MIMÓZA – növény (leány keresztnév) szemérmes mimóza
(Fotó: szemérmes mimóza)
A Mimóza újabb keletű magyar névadás a növénynévből.
Névnapok: augusztus 28.
Gyakorisága: nem gyakori.

A szemérmes mimóza (Mimosa pudica) a hüvelyesek (Fabales) rendjébe, ezen belül a pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozó faj.
Előfordulása:
Eredetileg Dél-Amerikából, az amazonasi esőerdőből, valamint Közép-Amerikából és a Karib-térségből származik. Manapság a Föld számos Trópusi részén - és nemcsak ott - megtalálható; eme új helyein inváziós fajjá vált. Főleg az ázsiai kontinens déli, délkeleti és keleti részeit hódította meg sikeresen; többek között: Bangladest, Thaiföldet, Indiát, Indonéziát, Malajziát, a Fülöp-szigeteket, Vietnámot és Japánt.
A zavartalan árnyékos élőhelyeket kedveli. Fák és cserjék alatt nő.
Változatai:
Mimosa pudica var. hispida Brenan
Mimosa pudica var. pastoris Barneby
Mimosa pudica var. pudica
Mimosa pudica var. tetrandra (Humb. & Bonpl. ex Willd.) DC.
Mimosa pudica var. unijuga (Duchass. & Walp.) Griseb.
Megjelenése:
A szemérmes mimóza 1,5 méteres, kisebb bokor termetű, lágy szárú növényfaj, melynek fiatal hajtásai felállnak, és az idősebbek szétterülnek. Összetett Levelei vannak; egy levelet 10-26 levélke alkot. A növény Szára is és a levélnyelek is tüskések. A kicsi gömb alakú halvány rózsaszín vagy lilás rózsaszín virágai, körülbelül 3 centiméter átmérőjűek. A nyár közepén nyílik; amint a növény idősebb lesz, egyre több virágot hoz. Termései 2-8 összetett tokból állnak, melyek 1-2 centiméter hosszúak; ezeknek a szélei is tüskések. Egy-egy tok 2-5 ízből áll, és halvány barna, 2,5 milliméteres Magokat tartalmaz.
A megporzást egyaránt elvégezheti a szél és a rovarok is.
Mozgása:
Apró összetett levelei nagyon érzékenyek. Ha hozzájuk érnek, ráesik az eső vagy a szél megfújja őket, akkor összecsukódnak, de néhány perc múlva újból
szétterülnek. Este naplemente után összecsukódik, reggel napfelkeltekor újra kinyílik, de csak akkor ha nem borús az idő.
Egyéb:
Szobanövényként a lakás dísze. Nagyobb kertészeti boltokban kapható.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: Nádasdy Ádám – a vastagbőrű mimóza

Zene: Mimóza keringő.