MÉTELY -állat (családnév) májmétely
(Fotó: májmétely)
A valódi mételyek (Trematoda) a laposférgek (Platyhelminthes) törzsének fajokban leggazdagabb osztálya. Különféle állatok külső vagy belső élősködői, vagyis a gazdaállat testén vagy testében élnek.
Méretük néhány mm és 50 mm között van, de egyes fajok elérhetik az 1,5 méter hosszúságot is. Élősködő életmódjukkal kapcsolatos, hogy a gazdához való rögzülésüket tapadókorongok és kapaszkodó horgok segítik.
A mételyfajok többsége hímnős (hermafrodita). Ivarszervrendszerük nagyon bonyolult, és testük belsejének nagyobb részét ez tölti ki. Az élősködők nagyon
sok petét termelnek, és ez is az élősködő életmódhoz való sajátos alkalmazkodás. Egyes mételyfajok az életük folyamán akár félmillió petét termelnek. Sok mételyfaj életciklusa igen bonyolult, mert nemzedékváltakozásuk csak több gazda és többféle lárva révén valósulhat meg. Azt a gazdát (gazdaállatot), amelyben a métely kifejlett alakja élősködik, állandó vagy végleges gazdának nevezzük, míg azt a gazdát, amelyben a lárva élősködik, köztesgazdának mondjuk.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: szólások, közmondások:
Ez a mejj! Ezért halt meg hat ember = {mondja mellét verve a hencegő}. – Ez a mejj! Azt egye meg a métely = {feleli rá a másik}.

Zene: -