MÁLINKÓ - állat (családnév) fekete málinkó
(Fotó: fekete málinkó)
A fekete málinkó (Oriolus hosii) a madarak (Aves) osztályának a verébalakúak (Passeriformes) rendjébe, ezen belül a sárgarigófélék (Oriolidae) családjába tartozó faj.
Előfordulása:
Malajzia területén honos. 900-2000 méter magasban lévő erdők lakója.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: Málinkó-szövőmadár

A málinkó-szövőmadár vagy sapkás szövőmadár (Ploceus cucullatus) a madarak (Aves) osztályának verébalakúak (Passeriformes) rendjébe, ezen belül a szövőmadárfélék (Ploceidae) családjába tartozó faj.

Rendszerezés:
Egyes rendszerbesorolások a Textor nembe sorolják Textor cucullatus néven.
Előfordulása:
A málinkó-szövőmadár Afrikában a Szaharától délre nagyon elterjedt. Kivételt csak Délnyugat-Afrika és Szomália száraz területei képeznek. A Karib-tenger szigetei közül Hispaniola szigetére (melyen ma Haiti és a Dominikai Köztársaság található) Puerto Ricóra és Martinique szigetére betelepítették; egyes szigeteken a mezőgazdaság fő kártevője. Ezeken kívül mint betelepített faj él Mauritius és Réunion szigetein is.
Megjelenése:
Testhossza 15-17 centiméter, szárnyfesztávolsága 8-10 centiméter. A hím feje és torka sötétbarna, háta
barna, fehér mintával, hasoldala pedig sárga. A tojó világosabb, mint a hím, és torka is sárga.
Életmódja:
A málinkó-szövőmadár kolóniákat alkot, merész, élénk és hangos. Tápláléka magokból áll, de fiókáit rovarokkal táplálja.
Szaporodása:
A hím csak második életévében válik ivaréretté. Egy tojónak egy költési szezonban akár három partnere is lehet. A költési időszak területenként változó. A fészket pálmacsíkok és fűszálak köré építi a madár. A fészkek egy-egy
fán akár százával is előfordulnak. A költések száma idényenként 1-3 is lehet. Egy fészekalj 2-3 tojásból áll, ezek különböző színűek lehetnek: fehér, rózsaszín, kék vagy zöldes színű; egyszínű vagy vörösesbarna mintával. A kotlás 14 napig tart, és csak a tojó ül a tojásokon. A tojások kikelése után, néhány nap múlva,
a tojó elhagyja a fészket és más társat választ. A fiókákat főként a hím táplálja. A kirepülés körülbelül 3 hét után következik be.

Zene: -