MALINA – növény (családnév, leány keresztnév) málna
(Fotó: málna)
A Malina héber eredetű női név. Jelentése: magas toronyból való.
Névnapok: nincs.
Gyakorisága: nem gyakori.

málna J: apró, piros bogyókból összetett, gömbölyded, illatos gyümölcsöt termő cserje; Rubus idaeus.

Közép-Európa jellegzetes növénye. Málna szavunk szláv eredetű. Egyes helyeken málnaszeder, malina, erdei szeder, tököncsén, csipkefa, illetve a német eredetű himpér (< Himbeer) a neve. Clusius kétféle málnát, mégpedig piros és sárga gyümölcsűt különböztet meg. Az esztergomi érsek, Lippay György híres pozsonyi kertjében bőven termett a málna. Az érsek testvéröccse, Lippay János (1667) azt írta a növény nevéről: „Málna, avagy mint a Thótok nevezik, máljna”. Posoni kert című könyvében az is olvasható, hogy abban az időben nemcsak a gyümölcsét, hanem virágát és levelét is fogyasztották gyógyhatásaik miatt. Utalt arra is, hogy gyümölcsét rendkívül szeretik a medvék, „azért, mikor megérik, leginkább foghattyák őket”. Csapó József (1775) a málnát Boldogasszony tsipkéje néven szerepelteti. Ez a név egy gömöri legenda nyomán keletkezett, mely szerint egyszer az erdőben eltévedt apátlan-anyátlan, az éhségtől elgyötört árva pásztorleányka előtt egy sűrű málnabokorban megjelent a Boldogasszony és megkínálta málnával, amitől a leányka visszakapta erejét. Benkő Józsefnél (1783:
NclB.) málna, illetve Bóldog-Asszony tsipkéje a Rubus idaeus.
A málna olasz tájnyelvi fragola pelosa neve ’szőlős eper’, a gyümölcsre utal. Lampone, N. lampione, lampun neve (ME.) pedig ’lampion’ jelentésű.
Föld alatti tarackjaival áthatol minden akadályon, terjeszkedik, kiszökik a kertből. Gyümölcséből kitűnő szörp és bor, illetve lekvár készül. Rendkívül
egészséges, valamennyi gyümölcsünk közül ebben van a legtöbb nitrogén-, azaz fehérjetartalmú anyag. Több, mint a fügében, a narancsban vagy a banánban.
Tudományos kísérletek igazolták, hogy igen hasznos a terhes nők számára. Az újkőkor népe már szedte a málnát, a svájci cölöpépítmények maradványai között
talált növényi részek és magvak egyike volt a málna. Az ókori görögök, a kínaiak, India ájurvédikus orvosai és az indiánok a málnát gyógynövényként használták a sebek és a hasmenés kezelésére. A régi rómaiak szintén ismerték. Az ókorban különösen Kis-Ázsia északnyugati tartományában, az ott emelkedő Ida-hegyen termett sok málna. Ezért nevezte Plinius rubus idaeusnak, azaz ’Ida-hegyi szedernek’.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: -

Zene: Malina János zenetudós, zeneesztéta, szerkesztő, oboa- és furulyajátékos.