MAJORANNA - növény (leány keresztnév) majorána
(Fotó: majorána)
A Majoranna női név valószínűleg a majorána növény nevéből származhat.
Névnapok: augusztus 1.
Gyakorisága: nem gyakori.

A majoránna (Origanum majorana) (névváltozatai: majorána, majoranna, pecsenyevirág) az árvacsalánfélék családjába tartozó növényfaj.
Eredeti hazája a Földközi-tenger környéke, de ma már nagyüzemi módon és kiskertekben egyaránt termesztik. A növény szárított, morzsolt levele és virágzata a fűszer. A jól kezelt majoránna szürkészöld, egyenletesen morzsolt, erősen aromás, kellemes illatú, kissé hűtő, kesernyés ízű. Illóolajat, keserű anyagot, csersavat tartalmaz.
Megjelenése:
Hazájában évelő, hűvösebb éghajlaton egyéves növény. 30–50 cm magasra növő sűrűn elágazó hajtása van. Levelei tojásdadok, ép szélűek. Virágai tömött álörvökben állnak, virágzata álfüzér. Termése 4 makkocska.
Felhasználása:
Felhasználható levesek (főleg krumpli- és gombaleves), főzelékek (krumpli-, bab-), mártások, húsételek, köztük szárnyas és vadhúsok, továbbá húskészítmények (kolbász, hurka), valamint borok ízesítésére.
Kacsa, bárány, birka, ürü, továbbá grillételek, májas és véres töltelékek elkészítésénél szinte nélkülözhetetlen, mert tompítja vagy elveszi a húsok mellékízét.
Gyógyhatása:
A majoránna étvágygerjesztő, szélhajtó, gyomorerősítő, nyugtató hatású fűszer, ezért gyógyteák elengedhetetlen alkotórésze. Teáját fejfájás, köhögés, légzési zavarok enyhítésére használják, olajával a reumás testrészeket dörzsölik be. Magas vérnyomás esetén használata körültekintést kíván. Veszélyeztetett terheseknek nemi vágyuk csillapítására ajánlják.
Termesztése:
Magról, illetve palántázással, májusban 30–40 cm sor és 15–20 cm tőtávolságra ültetjük. Évente 2-3 alkalommal a virágzáskor vágott növény leveleit lemorzsoljuk.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: A majoranna Kis-Ázsiából származik, de Egyiptomban is termesztették mintegy 3000 éve. A XVI. században a legnépszerűbb fűszerféle volt Európában. Ma nemcsak a földközi-tengeri térségben termesztik, hanem Közép- és Kelet-Európában, valamint Dél-Amerikában.
A majoranna közeli rokonságban van az oregánóval, valamint a bazsalikommal, a mentával, a rozmaringgal, a zsályával és a kakukkfűvel.
A majoranna íze aromás, fűszeres, enyhén édeskés, meleg, karakteres, gyantás és némileg keserű. Eredetétől függően illóolaj-tartalma jelentősen eltérhet.

Zene: Alma együttes - Fűszerbatyu