MÁJ - gomba (családnév) májgomba
(Fotó: májgomba)
A májgomba (Fistulina hepatica) a kalaposgombák rendjén belül a májgombafélék családjába tartozó Fistulina nemzetség egyik fiatalon ehető, Magyarországon is előforduló gombája.
Májra emlékeztető, nagy termetű, elsősorban fák törzsén élősködő faj.
Jellemzői:
Eleinte gömbölyded, később máj vagy nyelv alakú termőteste akár a 40 cm-t is elérheti. Gyakran rövid tönkje is van. Színe felül fiatalon narancssárga, rozsdabarna, majd idővel egyre vörösesebb, végül sötétbarna lesz. Felülete szemcsés, nyirkos időben nyálkás.
Termőrétege csöves szerkezetű, pórusai aprók; színe rozsdasárgás, általában világosabb a felső oldalénál. Nyomásra barnásvörösen foltosodik, felszínén néha vöröses cseppek jelennek meg. Húsának színe és tapintása a marhahúséra emlékeztet, feltűnően rostos, szálakra foszló. Véres vízre emlékeztető vöröses
levet enged. Íze kissé savanykás, az idős gomba kifejezetten fanyar; illata gyümölcsre emlékeztet.
Spórái gömbölyűek, barnássárgák.
Fiatal példányait gyűjtik, felhasználásakor a kalapjának tövét eltávolítják, majd felszeletelve, hagymával, fokhagymával megsütve, és utólag fűszerezve, húspótló főételként is tálalható. Elkészítés előtt a gombaszeleteket vízben áztatják, hogy csersavtartalma kiázzon. Egyes helyeken, ha nagyobb mennyiséget sikerült begyűjteni, savanyítással tartósítják.
Előfordulása:
Lombhullató fák, különösen tölgyfák törzsén, gyakran a fa odvában terem. Nyár végén és ősszel fordul elő.
Hasonló fajok:
Nincs igazán hasonló gombafaj, a vöröses színű taplófajok mind fásan kemények, szívós húsúak.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: -

Zene: -