LUNDA - állat (családnév) északi lunda
(Fotó: északi lunda)
A lunda (Fratercula arctica) a madarak (Aves) osztályának lilealakúak (Charadriiformes) rendjébe, ezen belül az alkafélék (Alcidae) családjába tartozó faj.
Előfordulása:
Az Atlanti-óceán északi részén levő szigeteken él. A tengerek elszennyeződése és a fő táplálékának számító homoki angolna túlzott halászata veszélybe sodorja ezen alkaféléket; egyes kolóniái ki is pusztultak.
Kárpát-medencei előfordulása:
Magyarországon az elmúlt 50 évben nem fordult elő, előtte alkalmi vendégnek számított.
Megjelenése:
Hossza 30 centiméter, szárnyfesztávolsága 47-63 centiméter, testtömege a hímnél 345-488 gramm, míg a tojónál 310-345 gramm. Tollazata a hátán fekete,
a hasán, illetve a begyén és az arcán fehér. A csőre a párzási idénykor harsogóan színes (piros, sárga és kék), míg télen ezek a színek eltompulnak.
Életmódja:
A téli hónapokban egyedül vagy párokban vándorol, a kotlás időszakában kolóniákban fészkel. Nyáron a táplálékát a homoki angolna, tengeri Halak és más tengeri állatok teszik ki. A szabadban 10-15 
Évig él.
Szaporodása:
A lunda ivarérettségét 4-5 éves korban éri el. A párzási időszak márciusra és áprilisra esik, ekkor térnek vissza telelő helyeikről a madarak.
Ilyenkor elkezdenek vájni a földbe üregeket, vagy ha találnak üres üregi nyúl
-vackot, akkor azt is elfoglalják. Az üregbe egy Tojás kerül, melyen 39 napig kotlik. A kirepülés 6 hét után következik be.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: Madarászok megfigyelték amint egy lunda a csőrében fogott gallyal megvakarta a hátát; ez alkalommal bizonyosodott be először, hogy egy tengeri madár eszközt használ.

Zene: