LILE - állat (családnév) vörösfejű lile
(Fotó: vörösfejű lile)
A vörösfejű lile (Charadrius ruficapillus) a madarak osztályának, a lilealakúak (Charadriiformes) rendjébe, ezen belül a lilefélék (Charadriidae) családjába tartozó faj.
Kis testméretű parti madár, közeli rokona a széki lilének.
Előfordulása:
A vörösfejű lile Ausztrália-szerte elterjedt, de megtalálható Új-Zélandon is.
Megjelenése:
A faj átlagos testhossza 15 cm (minimum 14, maximum 16 cm), súlya 35-40 gramm. A szárny fesztávolsága 27–34 cm. Teste tömzsi, nyaka és csőre rövid, lába hosszú, szeme nagy. Hasi oldala és a homloka fehér színű; a háta szürkésbarna.
A felnőtt hímnek élénk rőt gesztenyebarna fejtetője (fejtető közepe lehet szürkésbarna) és nyakszirtje van, valamint szürkésbarna dolmánya. Fekete, nem folyamatos sáv húzódik a fejtetőtől a mell oldalsó részéig, és egy fekete vonal a csőrtől a szemig. A lábak és a keskeny csőr fekete színűek. Repülés közben láthatóvá válik a fehér szárnycsík és a szintén fehér szélső faroktollak.
A felnőtt tojók színezete egyhangúbb, halványabb vörös színűek, szürkésbarnával és csíkokkal vegyítve.
A fiatal egyedek a kifejlett példányokhoz hasonlatosak, de a színeik fakóbbak.
Rokon fajok:
A vörösfejű lile hasonló a tibeti lile, a széki lile és a maori lile fiatal, még nem költő példányaihoz.
Életmódja:
Fészkelőterület.
Tengerparti tölcsértorkolatok, sós lagúnák, homokfövenyek, iszapos lapályok madara.
Költés:
A fészek egy sekély talajmélyedés a parton vagy köves területen, majdnem mindig vízközelben. Néha növényi részekkel vagy némi szeméttel béleli ki. A fészek körüli teendőket a tojó és a hím megosztja egymás között. Ha a fészket veszély fenyegeti, a ragadozókat igyekeznek elcsalni, elterelő módszereket alkalmazva.
Mondjuk sérülést tettetnek, például szárnyukat vonszolják.
A tojásrakás a júliustól májusig tartó időszakban zajlik. A fészekalj 2 halvány sárgásbarna tojásból áll, amelyek feketével pöttyözöttek. A tojások általában jól álcázottak. Az inkubáció időszaka 31 nap. Főleg a tojó kotlik a tojásokon. A fiókák általában 34 napot töltenek a fészekben.
Táplálkozás:
Főleg puhatestűekkel, kisebb héjas állatokkal, férgekkel táplálkozik. Gyakran keresi táplálékát iszapos lapályon, homokos parton, sós mocsárban.
Vonulás:
Fészkelő madár, nem vonuló. Nem jellemző az elvándorlása, legfeljebb a partvidék és a belső területek között mozog.
Hangja:
Gyakran ismétlődő 'tik' hangot bocsát ki.
Védelmi helyzet:
Egy 2002-es becslés szerint 1 000 000-tól akár 10 000 000 km²-ig is terjedhet a faj élőhelyének kiterjedése, s mintegy 95 000 egyedet számlálhat a populáció. Tekintettel a nagy számra, és arra, hogy nincs jele az állomány jelentős fogyatkozásának, ezért a vörösfejű lile veszélyeztetettségi státusza:LC (Least Concern), tehát nem veszélyeztetett. Viszont Ausztráliában és Új-Zélandon védett, mivel a fészkelőhelyek a halászok és az
off-road járművek (pl. terepjárók, quadok) általi károkozásnak ki vannak téve.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: -

Zene: -