LÉGY - állat (családnév) házilégy
(Fotó: házilégy)
A házilégy (Musca domestica) a rovarok (Insecta) osztályának kétszárnyúak (Diptera) rendjébe, ezen belül a légyalkatúak (Brachycera) alrendjébe
és az igazi legyek (Muscidae) családjába tartozó faj.
Előfordulása:
A házilégy a sarkvidékek legtávolabbi pontjain kívül a világon mindenhol honos. A kiirtására irányuló kísérletek nem jártak eredménnyel. Továbbra is nagy tömegben fordul elő, főleg azokon a területeken, ahol rosszak a higiéniai viszonyok.
Megjelenése:
A házi légy anatómiája.
A kifejlett házilégy hossza 6-7 milliméter és szárnyfesztávolsága 13-15 milliméter. A tor fekete, a potroh barna. Egy pár repülő Szárnya van; hátulsó pár szárnya billérré, kis rezgővé alakult, ezek segítségével tud zümmögni és repülés közben manőverezni.
Nagy összetett szeme lehet barna vagy szürke. Szájszerve tapogatópárnás nyaló-szívó. Az
ízek és szagok érzékelésére szolgáló kemoreceptorok a lábon találhatóak.
Életmódja:
Az állat magányos lény. A táplálékforrás közelében több állat is összegyűlhet. Tápláléka elsősorban rothadó
hús, gyümölcs és állati ürülék. Csücsörítő, nyaló-szívó szájszervével csak folyékony táplálékot képes fogyasztani. Táplálkozás előtt a légy megnyálazza táplálékát. Mivel az ember élelmére is rászáll, sok betegséget terjeszt. Egyes becslések szerint ezek száma körülbelül 30; a legismertebbek ezek közül a tífusz, a kolera és a vérhas.
Egy légyen átlagosan több mint 600 különböző baktériumfaj egyedei utaznak, köztük kórokozók.
Szaporodása.:
A párzási időszak az éghajlattól függ. A nőstény légy már 3 napos korában képes petéket rakni. A nőstény legfeljebb 9000 petét tud lerakni, 120-150 petét tartalmazó csomókban. A petecsomókat olyan rothadó anyagokba rakja, amelyek a lárva számára táplálékul szolgálnak. Egy pete körülbelül 1 milliméter hosszú. A peték 12-24 óra alatt fejlődnek ki. Ekkor kikelnek a lárvák, és falánkan rávetikmagukat a táplálékra. A kikelés után 3-4 nappal a lárvák bebábozódnak, és kemény, hordó formájú hüvely képződik. A fiatal légy, amikor kiszabadul a tokból,
még nem teljesen kifejlett. A kifejlett házilégy élettartalma 2-4 hét is lehet; néha az év utolsó nemzedéke áthibernálja a telet.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: Kosztolányi Dezső – Zsivalygó természet:

 
LÉGY.

- Az egyptomi hitrege azt mondja, hogy Belzebub, a Legyek Istene, egyszer az orrát piszkálta s azt a csunyaságot, amit kivett belőle, eldobta. Abból született
a légy, a szárnyas szemét, a repülő piszok. Ma uralkodunk a földön. Nincsen állatfaj, mely velünk számban vetekedhetnék. Emellett sokféle erényünk van.
Mindenekelőtt követjük az embert, bölcsőjétől a koporsójáig, de még ott sem válunk el tőle. Őrangyala nem olyan hüséges hozzá, mint mi, kis zümmögő ördögök.
Kiváncsiságunk egyszerüen zseniális. Semmi sem idegen tőlünk, ami emberi. Beleütjük orrunkat mindenféle büzös, mocskos magánügybe. A pöcegödörben otthonosabbak vagyunk, mint a naturalizmus. Elsőül jelenünk meg mindenütt. Fürgeségünknél csak állhatatosságunk nagyobb. Ha az államférfiak, tudósok, müvészek orrára szállunk, hiába hessegetnek el, mindaddig vissza-visszarebbenünk, mig nem nyilatkoznak. Nemzetközi hirszolgálatot teljesitünk. A hireket és a kolerát egyaránt terjesztjük. Hivatásunkból kifolyólag a vasuton - ujabban a repülőgépen is - szabadjeggyel utazunk.

Zene:-