HÓVIRÁG - növény (leány keresztnév) kikeleti hóvirág
(Fotó: kikeleti hóvirág)
A Hóvirág újabb keletű névadás a hóvirág szóból.
Névnapok: március 21, április 3.
Gyakoriság: nem gyakori.

A kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis) az egyszikűek(Liliopsida) osztályának spárgavirágúak (Asparagales) rendjébe, ezen belül az amarilliszfélék (Amaryllidaceae) családjába tartozó faj.
Mivel Magyarországon ez a hóvirágfaj az egyedül őshonos, így egyszerűen hóvirágnak is nevezik. Magyarországon 2017-ben az év vadvirágának választották. Nemzetségének a típusfaja.
Előfordulása:
A kikeleti hóvirág eredeti előfordulási területe a Pireneusoktól kezdve, Közép-Európán keresztül, egészen a Kaukázusig terjed; Törökország európai részén is fellelhető. Eredeti termőhelyein sok helyütt megritkult. Más kontinensekre is betelepítették. Sok helyen pedig termesztik.
Megjelenése:
A kikeleti hóvirág 10-20 centiméter magas, hagymás, évelő növény. Hengeres, levéltelen, felálló, csúcsán visszahajló Szára csupán egy bókoló
Virágot hordoz. A két tőállású, kékeszöld
Levél szálas, 5-10 milliméter széles. A három külső lepellevél hosszabb, mint a három zöld csúcsú, belső lepellevél.
Életmódja:
A kikeleti hóvirág nyirkos erdők, ligetek, cserjések tápanyagban gazdag, humuszos vályogtalajok lakója. Kimondottan szereti a lombos elegyes-, szurdok- és ligeterdőket.
Virágzási ideje február–március között van, a legkorábban virágzó növények közé tartozik.
Hatóanyagai:
Alkaloidjai közé tartozik a galantamin, a likorin, hemantamin és nartazin.
A hagymájából nyert acetilkolineszteráz-gátló hatású galantamint izomernyedtség ellen használják, továbbá az Alzheimer-kór
kezelése során is tapasztalták kedvező hatását.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: Kosztolányi Dezső – Zsivalygó természet:

 
HÓVIRÁG.

- Velem nagyon siettek. Fehér gyolcsból férceltek, lazán, vázlatosan. Csak épp összeaggattak, varrótüvel, hogy mihamarabb kidobjanak a piacra, mint mintát. De első lettem. Ez is valami.

Zene: Drazsé – Hóvirág.