HIDEG - földrajz (családnév) havas táj
(Fotó: havas táj)
Alacsony hőmérsékletű (tárgy, anyag, idő, időjárás), amely a test hőérzetére hűvösen, fagyosan hat.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: A Földön eddig mért leghidegebb hőmérséklet mínusz 89,5 Celsius fok volt. A Föld leghidegebb fővárosa Ulan-Bator (Mongólia). A sarki farkas, akár mínusz ötven Celsius fokot is kénytelen elviselni. Magyarországon a leghidegebb időben mínusz 30 Celsius fok alá süllyed a hőmérséklet. Nyáron éjjelente még a Szahara sivatagban is fagypont alá csökkenhet a levegő hőmérséklete. A tenger víz a sótartalma miatt mínusz 1-2 fok körüli hőmérsékletkor alakul át jéggé.

Termodinamika az abszolút nulla fok közelében:
A 0 K (−273,15 °C; −459,67 °F) hőmérsékleten közel minden molekuláris mozgás megszűnik. Ilyen körülmények között a tiszta anyagok tökéletes kristályokat képezhetnek. Az ideális kristály olyan tökéletesen szabályos rácsú egykristály, amely nem tartalmaz szennyezéseket, hiányokat vagy más kristályhibát. A tökéletes kristály olyan, amelyben a belső rácsszerkezet minden irányba kiterjed, megszakítás nélkül, a struktúra minden rácseleme a megfelelő helyen van, függetlenül attól, hogy egy atomról vagy éppen molekuláról van szó. Ilyen kristályok nem fordulnak elő a gyakorlatban, mert a tökéletlenségek befagyasztják az anyagot.
Walther Hermann Nernst szerint az abszolút nulla hőmérséklet tetszőlegesen megközelíthető, de nem érhető el, mivel az abszolút nullához közeli hőmérsékleten az anyagok fajhője nagyon kicsi, kis hőmennyiség is a hőmérséklet jelentős megváltozásához vezet. Bárhogyan is valósítjuk meg a hűtést, a lehűtendő test valamilyen fokú visszamelegedése elkerülhetetlen. A folyamat megismétlésével a hőmérséklet tovább csökkenthető, tehát végső soron az abszolút nulla hőmérséklet elvileg tetszőleges pontossággal megközelíthető, de nem érhető el.
2013. január 3-án Hannoverben dolgozó fizikusok bejelentették, hogy a világon először létrehoztak egy kvantumgázt káliumatomokból, aminek a hőmérséklete negatív volt.

Zene: Metropol – Hideg hajnal

Hang: havas, latyakos körforgalom (Grúzia).