HERING - állat (családnév) hering
(Fotó: hering)
A hering (Clupea harengus) a sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályának heringalakúak (Clupeiformes) rendjébe, ezen belül a heringfélék (Clupeidae) családjába tartozó faj.
Előfordulása:
Főleg az Atlanti- és a Csendes-óceán északi, hidegebb részén honos. De megtalálható a La Manche csatorna környékén és a Balti-tengerben is. 250
Méterig terjedő mélységben fordul elő.
Megjelenése:
A hering testhossza mindössze 30 centiméter, de néha a 45 centimétert is eléri. Teste megnyúlt, ovális keresztmetszetű, hasi oldala ormos (de éles Pikkely nélkül). Kerek pikkelyei nagyok, vékonyak, könnyen kihullanak, feje pikkelytelen. Kopoltyúfedői simák; üvegnemű, átlátszó szemhéja van.
Alsó állkapcsa előreugró. Oldalvonala nincs. Hátúszója rövid, 17-20 lágy sugár támasztja. Farkúszója mélyen villás. A hasúszók alapja a hátúszó alapja mögött található.
Életmódja:
A heringek nagy tömegben, több kilométer hosszú és több száz méter széles rajokba verődnek. A heringek a tenger felszíni rétegekben vándorolnak, így keresik táplálékukat és a megfelelő helyet Ikráik lerakására. A plankton állataival, halikrával, apróbb halakkal, rákokkal, csigákkal táplálkoznak. Rájuk viszont a fókák és a ragadozó halak leselkednek. A föld halászzsákmányának nagy részét is a hering adja, ez a halfaj a tengerpartok lakosságának egyik legfontosabb tápláléka.
Sok helyen frissen eszik, de füstöléssel, sózással, pácolással és olajban tartósítva a világ minden táján szívesen fogyasztják. Legmagasabb életkora 20-25 év.
Szaporodása:
Ívási helye és ideje különböző alfajai szerint eltérő. Ívás után az ikrák a vízfenékre süllyednek, ahol akár nyolc réteg vastagságban szőnyegszerű foltokat
képeznek.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: szólások, közmondások:
Olyan savanyú, sós, mint a hering; nagyon savanyú , ill. nagyon sós.
Sovány, mint a hering; nagyon sovány.
Úgy vagy olyan szorosan vannak, mint a heringek; sok ember nagyon zsúfoltan, egymás hegyén-hátán van valahol.
Kapós, mint a heringfej; nem kell senkinek.

Zene: -