HANGYA - állat (családnév) kis fekete hangya
(Fotó: kis fekete hangya)
A fekete hangya (Lasius niger) a rovarok (Insecta) osztályának hártyásszárnyúak (Hymenoptera) rendjébe, ezen belül a hangyák (Formicidae) családjába tartozó faj.
Előfordulása:
A fekete hangya Észak-Amerikában, valamint Európa és Ázsia mérsékelt égövi területein is megtalálható. Pontos elterjedési területét nehéz megállapítani, mivel számos hangyafaj külsőre nagyon hasonló.
Megjelenése:
A dolgozók testhossza 3-5 milliméter, a hímeké és nőstényeké pedig 6-7 milliméter. Színezete barna vagy fekete. Csak a hímeken és a királynőkön található meg a szárny.
A toron három pár láb van. A Potroha tartalmazza az állat előgyomrát, gyomrát és belét. Lábai kilenc mozgatható ízülettel összekapcsolt Ízre tagozódnak. Végükön két visszafelé hajló kis karmocska ül, amelyek futáskor a talajba mélyednek. A fekete hangya segítségükkel képes járatokat fúrni, meredek felületekre felmászni, és a plafonon megkapaszkodni.
Szájszerve többek között egy pár Állkapocsból áll, amelyek a táplálék begyűjtésére és a lárvák szállítására szolgálnak. A Csápok a hangya legfontosabb szagló-, tapintó-, ízlelő- és hallószerve. A fekete hangya
összetett szeme számtalan apró lencséből áll, amelyek mindegyike a hangya látómezejében lévő tárgy egy-egy részletét képezi le.
Életmódja:
A fekete hangya egyedek ezreiből álló nagy kolóniákban él. Az üregek és járatok a talaj szintjétől egészen egy méter mélységig vagy még mélyebbre is leérhetnek. Az egyik üregben foglal helyet a királynő a tojásokkal, a többiben bábok, lárvák, táplálék vagy pihenőhely található. A tojásokat, lárvákat és bábokat rendszeresen más üregekbe viszik, hogy mindig a fejlődési állapotuknak megfelelő hőmérsékleten legyenek. Tápláléka rovarok, méz, gyümölcsök és mézharmat, de a kenyérmorzsákat is elfogyasztja. A Levéltetvek nagy cukortartalmú váladékát is fogyasztja.
A hímek néhány hónapig, a királynő és a Dolgozók több Évig élnek.
Szaporodása:
A nászrepülésre általában júliusban vagy augusztusban kerül sor. A párzást követően a hím elpusztul. A királynő 6-7 éven keresztül körülbelül 10 percenkéntrak le egy tojást. A lárvák kifejlődési ideje több hét vagy hónap lehet aszerint, hogy mikor bújnak ki a tojásból. A hímek a megtermékenyítetlen tojásokból bújnak ki.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: Kosztolányi Dezső – Zsivalygó természet:

 
HANGYA.

- Földmivelő a hangya.
A szorgalom a kenyere s kalandja.
Ha langy a
nyár, nézi, hogy nő télre a kalangya.

 
Szólások, közmondások:
Örül a fülemüle, ha hangyatojást lát; mindenki örül, ha kedvenc ételét tálalják elé.
Annyi, mint a hangya; nagyon sok {pl. pénz, ember}.
Mintha hangyák futkosnának [másznának] rajta; bizsergést, zsibbadást érez.
Szorgalmas, mint a hangya; mindig dolgozik, folyton tesz-vesz.
Elég sok a hangya, de kevés a haszon benne; a minőség gyakran fontosabb, mint a mennyiség.
Hangyában is van méreg vagy Hangyának is van haragja; a kis termetű emberek is tudnak dühösek lenni.
Sok hangya az oroszlánt is megemészti; ha sok gyenge összefog, legyőzi a magános erőset.

Zene: Hangya zenekar – Mogyoród.