HAJNALKA – növény (leány keresztnév) kék hajnalka
(Fotó: kék hajnalka)
A Hajnalka magyar eredetű női név, 19. századi alkotás a hajnal szóból, egyben virágnév is.
Névnapok: március 27., június 19., október 4.
Gyakorisága: Az 1830-as években nagyon divatos név volt, sokszor Hajnal alakban is használták. 1967-ben a Hajnalka a 31., a 80-as években a 36. legnépszerűbb női név volt. Az 1990-es években a Hajnalka ritka, a Hajnal szórványos név, 2003-ban a Hajnalka a 96. leggyakoribb női név, azóta nincs az első százban.

A kék hajnalka (Ipomoea tricolor) a burgonyavirágúak (Solanales) rendjébe és a szulákfélék (Convolvulaceae) családjába tartozó, Közép-Amerikában őshonos, dísznövényként ültetett kúszónövény.
Elterjedése és termőhelye:
Közép-Amerikában és Mexikóban őshonos. Dísznövényként az egész világon elterjedt. Jó a vízáteresztőképessége, nedves talajt kedvelő. Trágyázása nem szükséges. Napfényigényes. A kártevőknek ellenálló, a takácsakták időnként megtámadhatják.
Megjelenése:
A kék hajnalka 2,5–3 méter hosszúságú, lágyszárú, magyar viszonyok között egynyári növény. Hazájában évelő, de a közép-európai téli fagyokat nem bírja.
Általában a tavaszi fagyok elmúltával vetik, egynapos áztatást követően. Gyorsan növekszik, egy szezon alatt 300 cm hosszúra és 180 cm szélesre is
megnő. Indáival könnyen felkapaszkodik a kerítésekre, állványokra, fákra, eltakarni kívánt felületekre. Levele váltakozó állásúak, szív alakúak, ép szélűek.
Nyár elejétől ősz elejéig virágzik. Több termesztett színváltozata ismert. Égszínkék, sötétrózsaszín, lila vagy fehér, tölcsér alakú virágai egyesével nőnek. Kora reggel nyílnak. Termése toktermés.
Jelentősége:
A kék hajnalka kedvelt dísznövény, amelynek több változatát is kitenyésztették. Legismertebb az égszínkék Heavenly Blue, amely a brit Királyi Kertészeti
Társaság díját is elnyerte. Egyéb verziói a Blue Star, Flying Saucers, Pearly Gates, Rainbow Flash, Skylark, Summer Skies vagy Wedding Bells.
Magva alkaloidokat és glikozidokat tartalmaz, enyhén mérgező. Fogyasztása hallucinációkkal, kitágult pupillákkal, hányással, hányingerrel, hasmenéssel, bágyadtsággal, végtagzsibbadással, izomfeszüléssel járhat.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: Utasi Hajnalka (költő).

Zene: János Hajnalka – Szerelem, szerelem