GYÖMBÉR - növény (családnév, leány keresztnév) közönséges gyömbér
(Fotó: közönséges gyömbér)
A Gyömbér női név a gyömbér növénynemzetség nevén alapulhat.
Névnapok: nincs.
Gyakorisága: nem gyakori.

A közönséges gyömbér (Zingiber officinale) a gyömbérfélék (Zingiberaceae) családjába tartozó növényfaj.
Fűszer- és gyógynövény.
Származása, élőhelye:
Kínában
Időszámítás előtt több évszázaddal használták, Marco Polo is említi könyvében. A középkorban jelentős szerepet játszott a fűszerkereskedelemben. A 16. század óta Amerikában is ismert. Ma Dél-Ázsiában, Dél-Amerikában és Nyugat-Afrikában termesztik.
Felhasználása:
A növény gyökértörzse (Zingiberis rhizoma) szolgáltatja a sajátságosan illatos, csípős, kesernyés ízű fűszert. Aromáját illóolaja, ízét pedig Gingeroltartalma okozza. Cukrot, gyantát, gyantasavat, keményítőt is tartalmaz. Kitűnő gyomorerősítő, étvágyjavító, emésztést elősegítő hatása miatt kedvelik. Főbb fajtái a hámozatlan, fekete „barbadosi” és a hámozott, fehér „bengáliai” gyömbér. Vágva, őrölve, egyes országokban kandírozva (cukrozva) is árusítják. Gyökérgumóját nyersen is felhasználják; ilyenkor előbb meg kell hámozni.
Kevés gondoskodással virágcserépben is nevelhető. Levesek (hús-, bab-, burgonya-, gyümölcs- stb.), levesgombócok, burgonya-, és babfőzelékek, szószok, húsételek, vadhúsok, mártások, sütemények (mézeskalács, keksz stb.), forralt bor, likőrök, pálinkák, keleti ételek, valamint uborka, tök, és gyümölcsök
eltevésénél is használt kitűnő ízesítő.
Ételeinket, csak a főzés utolsó fázisában ízesítjük vele, így kiemeli, teltebbé teszi az ízeket. Intenzív aromája miatt adagolásával takarékosan kell bánni, mert túladagolva kellemetlen, kesernyés ízt ad az ételnek. Angliában, Amerikában a híres „Ingver” sört készítik belőle, de a magyar recept szerint készített „gyömbérsör” is igen frissítő, ízletes ital.
Gyógyhatásai:
A gyömbér gyökerének hagyományosan gyógyhatást tulajdonítanak, az ezzel kapcsolatos tudományos bizonyítékokat az Európai Gyógyszer Ügynökség (angolul: European Medicines Agency, EMA) monográfiája foglalja össze.
Bizonyítottan csökkenti a hányingert és segíthet az utazási betegség megelőzésében. Ezek mellett tradicionálisan használják egyéb emésztőrendszeri panaszok enyhítésére is, pl. hasi görcsök vagy puffadás ellen. Egyes egyénekben
túlérzékenységi reakció léphet fel vele szemben, nekik, illetve gyermekek számára sem ajánlott.
A gyógynövényüzletekben, patikákban kapszulákban szerezhető be; ezeket az utazás előtt 1-2 órával kell bevenni.
A gyömbér csökkenti a koleszterinszintet, illetve antioxidáns tulajdonságokkal is bír, igaz, utóbbiakat még csak sejttenyészeteken sikerült bizonyítani.
Segít kordában tartani a vércukorszintet, növeli az inzulin hatékonyságát. Szíverősítő, hatékony a rákbetegségeknél, különösen a petefészek- és vastagbélrák ellen, de a tüdő-, mell-, bőr-, prosztata- és hasnyálmirigyrák kóros
sejtjeit is pusztítja.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: szólások, közmondások:
Gyömbér ahhoz az esze; nem való az neki, mert nem tudja megérteni vagy megtanulni.
Gyömbért viszek (,félre bolondok), nem nektek [neked] való; nem kötöm ezt a dolgot az orrotokra, ill. az orrodra, mert ostobák vagytok, ill. ostoba vagy hozzá.

Zene: -