GYÖKÉR(GOMBA) -gomba (családnév) szegecsfejű gyökérgomba
(Fotó: szegecsfejű gyökérgomba)
Szegecsfejű gyökérgomba - Sclerophora pallida
Syn.: Roesleria pallida 
A Sclerophora pallida egy veszélyes, polifág gyökérparazita tömlősgomba faj. 
Termőtest: A szegecsfejű gyökérgomba elnevezés jól jellemzi a termőtestet, amely egyenes, néha kissé meggörbült nyélen ülő kicsi, félgömb alakú fejecske. A termőtest mérete a gazdanövénytől és a gyökér életképességétől függően széles határok között mozoghat: a nyél 1,5 - 4 (8) mm, a fej átmérője 0,9 - 1,4
mm lehet. A nyél áttetsző, fehéres, sárgászöld, finoman rózsás színű. A fej kifejlett állapotban a spóráktól szürke. 
Spóra: Az apotéciumokban 5 µm átmérőjű, korong alakú aszkospórák képződnek. Az aszkospórák a talajban, de gyakran még a fejen csíráznak, és fertőzik a közelükben növő - esetleg a kipusztult fa helyére ültetett - pótlásfa gyökereit. 
Előfordulás, életmód: A gombáról kevés a hiteles lelőhelyi adat. Ennek oka, hogy gyökereken, a talajszint alatt fejlődik, gyakran talajrögök rejtik a termőtesteket, melyek megjelenéséig hosszú a lappangási idő.
Csak aszkospórával fertőz. Elsődleges kórokozó. Nem sebparazita, hanem az ép hajszálgyökereken keresztül hatol be és a kéreg alatt növekszik tovább a gyökérnyakig.
Az oltvány általában a faiskolából hozza a fertőzést. Faiskolában az alanyok és az oltványok tenyészterülete kisebb, a növények közelebb vannak egymáshoz, ezért a fertőzés foltszerű terjedése gyorsabb, mint az ültetvényben. Ültetés után a kezdeti erőteljes növekedést legyengülés váltja fel. A levelek aprók maradnak, kanalasodnak, a hajtások vékonyak. Kiásva a gyökereket láthatóvá válik természetellenes barna színük, a vastagabb gyökerek kérge felreped. A fertőzés következtében kezdetben a gyökérszőrök pusztulnak el. Később a gomba micéliuma még mindig rejtetten, a gyökérkéreg alatt növekszik és megakadályozza a vékony gyökerek képződését. A növények kiszáradásos tünetet mutatnak, még öntözött körülmények között is.
A fertőzött növény eltávolítása után a beteg, leszakadó gyökérmaradványokkal a talaj fertőzött marad, és a fertőzött környezetben még az egészséges pótlásanyag is befertőződik és 2-3 év alatt azok is kipusztulnak. 
Leggyakrabban szőlőn, cseresznyén és mandulán található, de más gyümölcsfákon is előfordul. Mély fekvésű, vizes területeken gyakoribb. A gyökérmaradványoktól megtisztított, felszámolt szőlő, gyümölcsös helyére 4-5 évig ne telepítsünk újat! 
Hasonló fajok: régóta összekeverik a Roesleria subterranea fajjal, amely morfológiailag nagyon hasonló és források szerint Nyugat-Európa szőlőültetvényeiben jelentős károkat okoz. 


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: Radnóti Miklós - Gyökér

Zene: Radnóti Miklós - Gyökér