GYÉKÉNY - növény (családnév) széleslevelű gyékény
(Fotó: széleslevelű gyékény)
A széleslevelű gyékény vagy bodnározó gyékény (Typha latifolia) az egyszikűek (Liliopsida) osztályának perjevirágúak (Poales) rendjébe, ezen belül a gyékényfélék (Typhaceae) családjába tartozó faj.
Előfordulása:
A széleslevelű gyékény mindenhol megtalálható, és az északi mérsékelt övben sok helyütt gyakori. Ausztráliában és Polinéziában is előfordul, ezzel szemben Afrika középső és déli részén hiányzik.
Megjelenése:
A széleslevelű gyékény 100-200 centiméter magas, kúszó gyöktörzsű, évelő növény. A virágzati szár mereven felálló. A szürkészöld, tőállású Levelek 10-20 milliméter szélesek, hosszúságuk elérheti a 3
métert, a virágzat magasságát többnyire meghaladják. A virágok egyivarúak, egymás fölött elhelyezkedő, többé-kevésbé egymáshoz érő, 15-20 centiméter hosszú és 15-25 milliméter széles torzsavirágzatokban fejlődnek. A porzós virágok a felső torzsában találhatók, 3 porzóval és elálló szőrkoszorúval. A porzós virágzatot virágzás idején az aranysárga virágpor valósággal bepúderezi. A termős virágok az alsó torzsában vannak, szőrkoszorúkkal és hosszú bibeszálú, nyeles magházzal. A bibék a szőrkoszorúkból kiemelkednek. A termős virágzat először fényes zöld, majd később a bibék sötétbarnára változnak, így megadják a termős torzsa jellegzetes sötét színét.
Életmódja:
A széleslevelű gyékény tápanyagban gazdag álló- és lassan folyó vizek partján olykor 2 méter vízmélységig állományalkotó. Mocsarakban, vizesárkokban, nádasokban is előfordul, a vízpartok feltöltésében nagy szerepet játszó növények egyik tipikus képviselője.
Virágzási ideje július–augusztus között van.
Felhasználhatósága:
A széleslevelű gyékény sokféle célra használható. Mivel a növény termős torzsavirágzata igen mutatós, szárazkötészeti összeállítások régóta kedvelt része.
A leveleket hordódongák réseinek tömítésére használják, régebben pedig a szárak tetőfedésre is szolgáltak. A levélrostok a Juta pótlására, valamint a Kenderhez és a lenhez töltőanyagnak alkalmasak. A termés puha gyapját vattaként, valamint matracok és párnák tömésére is alkalmazták. Még a keményítőben gazdag gyöktörzsét is felhasználták: megfőzve fogyasztották, megpörkölve pedig kávépótlóként itták.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: szólások, közmondások:
Farához száradt a gyékény; nagyon szegény.
Egy gyékényen árul valakivel;
a) (rég) ugyanolyan szegény, nyomorult, mint amaz
b) jól megvan, összefér, barátkozik v. cimborál vkivel, mert ugyanaz a felfogása, szándéka, mint amannak
c) (rosszalló) ő sem különb nála
egy húron pendül vele.
Gyékényt raknak alája; kiterítik, kinyújtóztatják a holttestét.
Gyékényt vágnak; veszekednek.
Kihúzzák, kirántják vagy elrántják alóla a gyékényt;
Ameghal
b) mindenéből kiforgatják, tönkreteszik
c) elbánnak vele, ellátják a baját.
Ki tudja, mikor rántják ki alólunk a gyékényt vagy Nem tudod, mely nap rántják el alólad a gyékényt; senki sem tudja, mikor kell meghalnia.
Össze ne törd, mint a gyékénykanalast; akkor mondják, ha valaki nagyon vigyázva, óvatosan tart a kezében olyan tárgyat, amelyet nem is lehet összetörni.

Zene: -