GEREBEN(GOMBA) - gomba (családnév, fiú keresztnév) sárga gerebengomba
(Fotó: sárga gerebengomba)
A Gereben szláv-magyar eredetű férfinév. Jelentése: kender, len. Az ilyen alapanyagokkal dolgozó kiváló munkát végző mesterek kapták névnek, elismerésül.
Névnapok: március 16.
Gyakoriság: nem gyakori.

A sárga gerebengomba (Hydnum repandum) a gombákhoz (Fungi), ezen belül a rókagomba-alkatúak (Cantharellales) rendjébe és a gerebengombafélék (Hydnaceae) családjába tartozó faj.
Előfordulása:
Egész Európában elterjedt faj. Lombos- és fenyőerdőkben, gyakran nagyobb csoportokban találkozunk vele.
Megjelenése:
Kalapjának átmérője 8‑15 cm, halványan sárgás, szintén halvány őzbarna vagy narancsos színezetű bemosódással, és húsa is enyhén narancsillatú. Spóratermő rétege nem lemezes, hanem tüskés. Fehér tönkje, melynek magassága 3‑8 cm, legtöbbször nem a kalap középpontjából indul ki.
Tüskés termőrétege miatt más fajokkal nem téveszthető össze, de a fenyőerdőkben egy kisebb termetű, vörösesbarna kalapú, szintén ehető változata is megtalálható. Ez utóbbit egyes helyeken fenyőgombának is nevezik.
Felhasználása:
Kissé kesernyés ízű gomba, de leforrázva (előfőzve) kesernyés ízét elveszti, és a dióra emlékeztető kellemes zamata van. A fiatal példányokat érdemes gyűjteni, mert ilyenkor a legfinomabb.
Felhasználható levesek készítésére, vajban párolva különösen finom, de párolt vagy sült húsokhoz is adják.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: szólások, közmondások:
Szereti, mint eb a macskát vagy a gerebennyalást; gyűlöli, utálja.
Úgy áll a haja, mint a gereben; fölfelé merednek a hajszálai.
Ülj a gerebenbe!; tűnj el, bújj a víz alá!
Mintha gerebenen ülne; kínos helyzetben van, rendszerint azért, mert olyan emberek közé került, akikkel nem szeret együtt lenni, vagy mert távozni szeretne, de nem mehet el.
Gondolkozik, mint a gerebencsináló; nagyon töpreng.
Vigyorog, mint a gerebencsináló; csúnyán nevet.

Zene:Gereben együttes.