GARDÉNIA - növény (leány keresztnév) nagyvirágú gardénia
(Fotó: nagyvirágú gardénia)
A Gardénia női név, mely az azonos nevű dísznövény nevéből lett alkotva, ami viszont a skót Garden botanikusról kapta a nevét.
Névnapok: május 10, december 9.
Gyakoriság: nem gyakori.

Csak megfelelő környezetben bírhatod virágzásra a gardéniát
telt virágú gardéniák
Nagy jázmin illatú virágai igen közkedveltté tette a gardéniákat. Ugyanakkor tudni kell, hogy csak igen gondos ápolással tartható életben, illetve bírható virágzásra a mi klímánkon, ahol szobanövényként tartható. Kedvelt bonsai növény.
Gardénia nemzetség:
A Gardenia nemzetségbe mintegy 200 faj tartozik. Mindegyikük Ázsia és Afrika szubtrópusi régióiban honos. Már a 10. században ismerték, a telt virágok ábrázolásával találkozhatunk a kínai műalkotásokban. Legalább ennyire divatosak szimpla virágú változatai is. Európába kerülvén nemzetség nevét Alexander Garden skót botanikus után kapta.
A gardéniák dupla, telt virágai gyakran sterilek. Ezért eleinte a kertészek számára a szaporítása okozta az egyik legnagyobb problémát.
A gardenia Dél-Kínában lejtőkön, völgyekben, vízpartokon honos, a tengerszinttől egészen 1200 méter magasságig. A szimpla virágú változatok termését Kínában évszázadok óta gyógynövényként használja a népi orvoslás sárgaság, duzzanatok, ödéma kezelésére, lázcsillapításra, verítékezés ellen. A magvait körülvevő maghús sárga kivonatával (crocin) élelmiszert és ruhát festenek. Festékanyaga a sáfrány porrá tört bibeszálaiból nyert festékkel azonos (Stigmata Croci), de a belőle előállított festék jóval olcsóbb.
Nagyvirágú gardénia:
A buzérfélék (Rubiaceae) családjába tartozó nagyvirágú gardénia (Gardenia jasminoides) kora tavasszal örvendeztet meg virágaival. Eredeti élőhelyén 60-180 centiméter magas, örökzöld cserjeként él. Azonban a mi éghajlatunkon csak dézsás, cserepes növényként tarthatjuk, mert fagyérzékeny. Sötétzöld, fénylő
levelei egész évben díszítenek. Kora tavasszal azonban krémfehér, vagy sárga, viaszos kinézetű virágaiban is gyönyörködhetünk. A virágok fajtától függően lehetnek egyszerűek vagy teltek.
Gardénia gondozása:
A gardénia tartása nem egyszerű. Műanyag cserép helyett válassz számára agyagcserepet. Miután eredeti élőhelyén a meleg nappalokat hűvös éjszakák váltják, továbbá nedves környezetben élnek, ilyen körülményeket kell otthon is biztosítani számukra!
Az azáleákhoz hasonlóan savanyú, jó vízvezető képességű talajt igényelnek. Nappal 21-24, éjjel 15-18 °C hőmérsékleten neveld. A hirtelen hőmérsékletváltozást rosszul tűri, virágbimbóit elrúgja.
szimpla virágú gardénia:
Fölülről öntözd lehetőleg lágy, szobahőmérsékletű vízzel. Fűtési idényben a leveleit lágy vízzel permetezni kell. A virágok elszíneződhetnek a vízcseppek hatására, tehát ilyenkor inkább kerüld a permetezést. A páratartalmat úgy biztosíthatod a legjobban, ha kaviccsal (esetleg agyaggolyóval) borított tálcára állítod, amibe vizet öntöttél.
Óvd a huzattól! De nyári melegben a légmozgás hűti körülötte a levegőt, ami segíti a nyári kánikula átvészelésében. Nyáron félárnyékos, de világos helyen nyaraltathatod a kertben. A tűző naptól óvni kell. Tavasszal, nyáron hetente rododendron tápoldattal tápoldatozd.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: Gardénia – lengyel kortárs darab.

Zene: Gardénia Klarinét együttes.