GARDA - állat (családnév) garda
(Fotó: garda)
A garda (Pelecus cultratus) a sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályának pontyalakúak (Cypriniformes) rendjébe, ezen belül a pontyfélék (Cyprinidae) családjába tartozó faj.
Nemének egyetlen faja.
Egyéb elnevezései: sugár kardos (némely forrásokban egybeírva), balatoni hering, kardkeszeg, karda, szabóhal vagy vezérgarda.
Magyarországon a 2014-es „Év hala” választáson a három jelölt egyike volt.
Előfordulása:
A garda álló és lassú folyású vizek lakója; szívesen tanyázik brakkvízben is.
Közép-Európától a Kaszpi-tengerig megtalálható; az Aral-tóban is van állománya. Magyarországon a nagyobb folyókban és a Balatonban él, ahol régebben akár 50-300 tonnát is fogtak évente.
Balatoni halászatának a múltban komoly rituáléja alakult ki, a rajban járó halakat a halászok Tihany magaslatain figyelő őrszemek útmutatásai alapján igyekeztek bekeríteni és kifogni, erről kapta a faj a látott hal nevet.
Ennek emlékezetére Tihanyban a 2000-es évek eleje óta évről évre megrendezik a »Tihanyi Gardália« Fesztivált, hagyományőrző és gasztronómiai rendezvényként.

A hal átlagos testhossza 25-35 centiméter, legfeljebb 60 centiméter. A legnehezebb lemért példány 2 kilogrammot nyomott. Szájrése meredeken felfelé irányul.
90-115 kicsi pikkelye van a hullámos oldalvonala mentén.

Életmódja
Rajhal, amely napközben a fenék közelében tartózkodik, éjszaka a felszínre emelkedik. Tápláléka plankton rákok, rovarlárvák és - bábok, repülő rovarok és apró halak. Legfeljebb 11 évig él.

Szaporodása
Május-júliusban ívik, 3-4 évesen válik ivaréretté.