GABONA - növény (családnév) teff
(Fotó: teff)
A gabona azoknak a perjeféléknek az összefoglaló elnevezése, amelyeket táplálkozás céljára felhasználható magjaik miatt termesztenek. Ősidők óta az emberiség fő táplálkozási elemei közé tartoznak. A gabonafélék lisztjéből sült, erjesztett tészta a kenyér, az emberiség számára kezdettől fogva alapvető néptáplálék volt. Ezért a gabonaféléket bármely más Haszonnövénynél nagyobb mennyiségben termesztik világszerte. A szénhidrátban gazdag gabonafélék alapélelmiszernek számítanak; egyes fejlődő országokban
a rizs, a búza vagy a kukorica adja szinte a teljes étrendet. A fejlett országokban fogyasztásuk mérsékeltebb és változatosabb, de itt is alapvető.
Története:
Az első gabonafélék gyűjtögetése a kőkorszakban kezdődött, amikor a vadászok étrendjüket egészítették ki a fűfélék magjaival. 12 ezer évvel ezelőtt a Genezáret-tó vidékén élő kőkorszaki emberek a hús mellett fűmagokat, mandulát, pisztáciát, fügét, vad olajbogyót is fogyasztottak. Az anatóliai Catal Hüyük neolitikus településén a kutatók előzetes DNS vizsgálata szerint 8500 éves termesztett gabonamaradványokat találtak.
Az ember első szerszámainak egyike a gabonafélék aratásához használt Sarló volt. Már az őskorban szükségessé vált az egyre nagyobb gabonatermés érdekében hegyes csontokkal és faágakkal a termőföld fellazítása.
A Kárpát-medencébe a honfoglaló magyarság már kiterjedt földművelési és növénytermesztési ismeretekkel érkezett, ősi magyar búzafajtáink az alakor, tönke és a tönköly.
Főbb gabonafélék:
• kukorica:
alapélelmiszer Észak- és Dél-Amerikában, valamint Afrikában, illetve világszerte fontos takarmánynövény
• rizs:
a trópusi és egyes mérsékelt övi régiók fő gabonaféléje
• búza:
a mérsékelt övi régiók fő gabonaféléje
• árpa:
Malátakészítés és takarmány céljára termesztik olyan földeken, amelyek túl rossz minőségűek vagy túl hideg éghajlatúak a búza számára
• cirok:
fontos alapélelmiszer Ázsiában és Afrikában, valamint világszerte jelentős takarmánynövény
• köles:
hasonló, de nem azonos fajok összefoglaló elnevezése, amelyek fontos alapélelmiszernek számítanak Ázsiában és Afrikában
• zab:
korábban Skócia fő élelmiszernövénye, illetve világszerte termesztett takarmánynövény
• rozs:
hidegebb éghajlatú területeken jelentős
• tritikálé:
a búza és a rozs keresztezésével létrehozott takarmánynövény. Neve is a búza (triticum) és a rozs (secale) latin nevének kombinációjából ered.
• teff:
Etiópia "csodagabonája" a legapróbb szemű gabonaféle, 150 teff-szem tesz ki egy búzaszemet. Teff amhara nyelven: "elveszett", a magok kis mérete miatt. Szélsőséges földrajzi helyeken is megterem.
Egyéb, lisztkészítéshez használt növények:
Egyes növényeket, melyek magvaiból lisztet készítenek, esetenként gabonaként emlegetnek annak ellenére, hogy nem tartoznak a pázsitfűfélék közé, ilyen
például a hajdina.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: szólások, közmondások:
Mosolyog, mint az árpacipó a kemencében; furcsán széthúzott szájjal mosolyog.
Bor, búza, szalonna égnek fő adománya; nagy érték a kenyér, a bor és a szalonna.
Elégett a köles; nem sikerült a dolog.
Arató ember kukoricáért alszik; ha aratáskor esik az eső, és jut idő alvásra, bő kukoricatermés várható.
Jól van, mint kan a rozsban; éli világát, kutyabaja.

Zene: Gabona group.