FÜGE – növény (családnév) fügefa
(Fotó: fügefa)
A füge, fügefa vagy fikusz (Ficus) a rózsavirágúak (Rosales) rendjébe és az eperfafélék (Moraceae) családjába tartozó nemzetség.
Nemzetségcsoportjának az egyetlen nemzetsége.
Előfordulásuk:
A különböző fügefajok az Antarktisz kivételével, minden kontinensen jelen vannak, ezek mellett számos szigeten is őshonosak. A Föld Trópusi és szubtrópusi térségeiben telepedtek meg, emiatt Európában van a legkisebb természetes elterjedésük. Több mérsékelt övi helyre is sikeresen betelepítették a nemzetség különböző fajait.
Megjelenésük, életmódjuk:
A nemzetségbe rendkívül változatos fajok tartoznak: vannak közöttük fák, bokrok, folyondárok és epifita növények egyaránt. Általános törvényszerűség, hogy minél világosabb egy fikusz levele, annál fényigényesebb. Örökzöld, de a kisebb levelű fajták ősszel lehullatják néhány levelüket.
Felhasználásuk:
Egyes fajok — mint például a közönséges füge (Ficus carica) — termése ehető gyümölcs. Másokat — mint például a szobafikuszt (Ficus elastica) — dísznövénynek termesztenek.
Rendszerezés:
(Bővebben: Fügefajok listája.)


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: szólások, közmondások:
Fügét mutat; valamely kérés durva visszautasításaként vagy illetlenül csúfolódva hüvelykujját a mutató és a középső ujja között kidugja.
Kapsz fügét!; semmit sem kapsz!
A füge nem terem tövisen; nem várhatunk jótettet rossz embertől.

Zene: Esztétikus Füge zenekar.