FRÉZIA – növény (leány keresztnév) frézia
(Fotó: frézia)
A Frézia női név a frézia virágnévből, mely Friedrich Heinrich Theodor Freese (1795–1876) német orvos nevéből származik. Jelentése: megbízható.
Névnapok: nincs.
Gyakorisága: nem gyakori.

A fréziák (Freesia) a nősziromfélék családjába tartozó növénynemzetség tagjai.
Dél- és Kelet-Afrikában őshonosak, de színes és illatos virágaik miatt világszerte dísznövényként termesztik
fajaikat és hibridjeiket.
Rendszerezése:
A fréziák lágyszárú növények. 1-2,5 cm átmérőjű hagymagumójukból 10-30 cm hosszú keskeny leveleik és 10-40 cm-es, ritkásan elágazó száruk nő ki. A hagyományosan a nemzetséghez tartozó fajok virágai tölcséresek, míg a korábban Anomatheca nemzetséghez soroltaknak szétterülő virágaik vannak. A nemzetséget Friedrich Heinrich Theodor Freese (1795–1876) német orvos tiszteletére nevezték el Freesiának.
A fréziáknak 16 fajuk van:
Termesztése:
A leggyakrabban dísznövényként termesztett frézia a F. refracta és a F. leichtlinii hibridje, a F. laxa, valamint a rózsaszín és sárga virágú F. corymbosa illetve ezeknek számtalan fehér, sárga, rózsaszín, piros és kékmályva színű nemesített változata.
Fréziával kozmetikumokat (kézkrémeket), samponokat, gyertyákat
stb. illatosítanak.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: frézia J: tölcsér alakú, illatos virágú, gumós évelő növény; Freesia.
A latin névből való a magyar elnevezés. A növénynév a német Friedrich Heinrich Theodor Freese(1795–1876) orvos-botanikus emlékét őrzi.
A századfordulón érkeztek a sárga és lila virágú fajok Európába. Nyáron pihen a növény, kora tavasszal szökik szárba. Nálunk visszavágva 90 napig 25 ºC hőmérsékleten, szárazon tartják, ősszel kiültetik, és üvegházban 10 ºC-os levegőn 6 hónap múlva nyílik. Szép tölcséres, lilás virágai sorban nőnek a száron.

Zene: -