FRANGIPÁNI - növény (leány keresztnév) vörös frangipáni
(Fotó: vörös frangipáni)
A Frangipáni magyar női név.
Névnapok: nincs.
Gyakoriság: nem gyakori.

A frangipáni (Plumeria) a tárnicsvirágúak (Gentianales) közé tartozó meténgfélék (Apocynaceae) családjában a Rauvolfioideae alcsalád egyik nemzetsége.
Egyes fajait hawaii rózsa néven is nevezik.
Származása, elterjedése:
Eredeti élőhelye Közép-Amerika (Dél-Mexikótól Dél-Amerika északi partvidékéig) és a Karib-térség. A nemzetség több faját dísznövényként a világ számos trópusi és szubtrópusi éghajlatú területére betelepítették, egyebek közt: Ausztráliába, Indiába, Hátsó-Indiába, a Fidzsi-szigetekre, a Szunda-szigetekre, a Hawaii-szigetekre, Tahitiba és Madeirára is.
Tudományos nevét Charles Plumier (1646–1704) francia botanikus szerzetesről kapta, aki a 17. században sokat kutatott ebben a térségben. A frangipani elnevezésnek két története is van.
Frangipánifa Laosz egyik állami jelképe, Szicíliában pedig a sziget fővárosa, Palermo virága. A templomfa (Plumeria rubra) virága. Nicaragua nemzeti virága, ami az ország néhány bankjegyén is szerepel.
Rendszerezés:
(Bővebben: Frangipánifajok listája.)
Megjelenése, felépítése:
A fajok többsége kb. 3–6 m-esre növő, alacsony fa. Koronája szétterülő, olyan széles, amilyen magas. A fa mérete, a virágok alakja, színe, a levelek mérete,
színe, ágai szétterülésének formája fajonként erősen különböző.
Levelei fényesek, viaszosak; színük a világoszöldtől a sötétzöldig, alakjuk az oválistól az egészen hosszúkásik változhat. Ötszirmú virágai szélkerékhez
hasonlóak, rengeteg színváltozattal — a fehér frangipáni (Plumeria alba) virágai hófehérek, csak a közepükön van némi sárga árnyalat. A virágok illata erőteljes, kellemes. A virágok pártacimpái propellerszerűen csavartak. A kemény, hosszúkás magház 20–60 magot rejt.
A megvágott növény tejszerű, mérgező nedvet ereszt. Fája csak 500 °C fölött gyullad meg.
Életmódja, élőhelye:
Egyes fajai lombhullatók, mások örökzöldek. Teljes magasságát 5–6 éves korára éri el. Trópusi növény lévén a fagyot nem bírja; már a 10 °C alatti hőmérsékletet is rosszul tűri. A legtöbb faj májustól októberig virágzik, nagy fürtökben. Dugványról és magról is szaporítható: előbbiek 1–2, utóbbiak 4–5 éves korukban fordulnak termőre. Magvai ritkán érnek be.
Felhasználása:
Vaskos törzsével, hosszúkás, lándzsás leveleivel eleve egzotikus látvány, de fő díszei a virágok. Számos kertészeti hibridjét nemesítették ki — némelyik
200 virágot is hoz egy fürtben, mások csak 50-60-at. Egyik legismertebb változata a háromszínű frangipáni (Plumeria rubra ssp. tricolor, Plumeria tricolor).
Tejnedvét részint a gyógyászatban használják (a Karib-térségben a leveleket fekélyekre, horzsolásokra tapasztják, Vietnámban számos betegséget kezelnek különböző részeivel), részint a szépségiparban. Belsőleg nem fogyasztható: lenyelve akár halálos méreg is lehet!
Virágaiból fonják a híres hawaii virágfüzéreket (lei).


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: irodalmi művekben olykor, mint templomfa vagy robosztus növény szerepel.

Zene: -