FINTA - állat (családnév) finta
(Fotó: finta)
A finta (Alosa fallax) a sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályának heringalakúak (Clupeiformes) rendjébe, ezen belül a heringfélék (Clupeidae) családjába tartozó faj.
Előfordulása:
A finta elterjedési területe az Atlanti-óceán északkeleti parti vizei, Gibraltártól az Oslo-fjordig és a Bergen-partig, az Északi- és a Balti-tenger (a finn tengeröbölig).
Megjelenése:
A finta teste heringszerű, kerekded Pikkelyekkel (60-65 egy hosszanti sorban); hátúszója rövid. Oldalvonala nincs. A 6-7 éves finták 35-40 centiméter hosszúak, maximális hosszúságuk 60 centiméter (1,5 kilogrammig).
Szemein zsírhéjak vannak. Kopoltyúfedői sugarasan csíkozottak. Felső állkapcsa jól fejlett középső bemetszéssel; az alsó állkapocs a szem hátulsó szegélyéig ér. Az ekecsonton nincsenek fogak.
A 35-45 elcsontosodott kopoltyútüske nem ül szorosan egymás mellett. Színe felül a kékeszöldtől a barnáig terjed. Oldala és hasoldala ezüstfehér aranyos
csillogással. A kopoltyúszegély mellett felül nagy fekete folt, mögötte 4-8 kisebb sötét folt van.
Életmódja:
Egyaránt megél a sós-, édes- és brakkvízben is. Rajokban él. Állati eredetű táplálékot apró rákokat és kisebb halakat fogyaszt. Évente vándorol, hiszen ikráit édesvízi folyókban rakja le.
Legfeljebb 25 évig él.
Szaporodása:
A finta anadrom édesvízi halfaj, 2-3 évesen, körülbelül 30 centiméteresen ivarérett. Májusban és júniusban a folyók torkolatába úsznak. Június-júliusban ívik, 80-200 ezer ikrát rak.
Felhasználása:
Ezt a halfajt halásszák, de nem ipari mértékben.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: Finta Zoltán (költő).

Zene: Finta Gergely (orgonaművész).