FA(GOMBA) - gomba (családnév) fagomba
(Fotó: fagomba)
Az ánizsszagú fagomba hazánkban is előforduló, élősködő gomba. Általában elhalt fákon, gyökereken és lehullott korhadt ágakon terem, de egészséges fatörzseken is előfordulhat.
Európában általános elterjedésű faj, a tengerparti régióktól az alpesi völgyekik megtalálható. Hazánkban nem gyakori faj. Lombos fák törzsén vagy tuskóján ősszel nő. Gyakran korhasztja a talajfelszínhez közel fekvő elhalt, vastagabb fagyökereket és ha ezeken kezd teremni, úgy tűnik mintha népes csoportja nem is a fán, hanem a talajon ülne.
Kalapja 2,5-7 (9) cm széles, tölcsér formájú, gyakran féloldalas, szabálytalanul lebenyes és hajlott. Színe többé-kevésbé fakóbarna, vörösesbarna vagy világos bőrsárga. A sűrűnálló lemezek a tönkre mélyen lefutók, keskenyek, és az élük fűrészesen cakkozottt. Először fehérek, később halvány hússzínűek. A bordás-ráncos tönkje 3–9 cm hosszú és kb. 0,5-1,5 cm vastag, lefelé elvékonyodó. Egy tőből rendszerint több termőtest fejlődik ki, csoportos növésű. A felülete többnyire kalapszínű, az alsó része sötétebb vörösbarna. Húsa vékony, fehéres vagy halványvöröses, bőrszerű, szívós, intenzív ánizsszagú, enyhe ízű. Spórapora fehér. Ehető gomba, de nagyon szívós húsú. Fűszerként is alkalmazható szárítás és őrlés után.
Néhány mikológus a Lentinellus cochleatus var. inolens változatot is megkülönbözteti. Ennek nincs ánizsszaga. Európa egyes részein ismert, így Franciaországban, Csehországban, Szlovákiában és Németországban.
A köldökös fagomba (L. Omphalodes) többnyire a földben levő fadarabokon, különösen égeren terem. Az (L. Vulpinus) is csoportos, többnyire nagyobb, de rövidebb tönkű, és nem ánizsszagú. Lombosfa- és fenyőtuskókon nő.


TOVÁBBI ÉRDEKESSÉGEK:

Irodalom: szólások, közmondások:
Felnőtt, mint a bolondgomba; felnőtt és tudatlan maradt.
Nem ettem bolondgombát; nem ment el az eszem, hogy a szóban forgó dolgot megtegyem.
Terem az ember, mint a gomba; sok közte a hitvány is.
eső után nőtt gomba, benne a féreg; gyorsan csinált karriert, de hitvány ember.
terem vagy szapora, mint eső után a gomba; gyorsan nő, gyarapszik, ill. nagyon szapora.
Úgy áll a kalapja, mint a keserű gomba; szokatlanul, furcsán áll a kalapja.
Tegnapi gomba; új ember volt.
A gomba mag nélkül is megterem; ami nem különösebben értékes, abból sok van, ha nem szaporítják is.
A gomba nem gombóc; nem szabad a rosszat a jóval összetéveszteni.
Könnyű a gombát letapodni; könnyű azzal elbánni, aki, ami nem tud védekezni.
Minden gomba jó gomba, csak az ember, az úrfi goromba; a természet nem ellenségünk, csak az emberek durvák, gorombák.
Nem gomba a vitéz, hogy minden ganéban megteremjen; kevés az igazán vitéz ember.

Zene: Gryllus Vilmos – Gomba dal; Kiskalász – Gomba;