ERIKA - növény (leány keresztnév) erika
(Fotó: erika)
Az Erika női név az Erik férfinév női párja.
Névnapok: január 24, február 9, május 18, augusztus 21 és 31, szeptember 10.
Gyakoriság: 2003-ban a 83-ik, 2004-ben a 90-ik leggyakoribb női név volt, azóta nem szerepel az első százban.

A hanga vagy erika (Erica) a hangavirágúak (Ericales) rendjébe, ezen belül a hangafélék (Ericaceae) családjába tartozó névadó nemzetség.
Elterjedése, élőhelye:
A nemzetség mintegy ötszáz fajából nagyjából négyszázötven Afrika déli részén él; a legtöbb Fokföldön vagy annak közelében. Egy-egy termőhelyen akár tucatnyinál is több faj él együtt, alacsony cserjés bozótokat hozva létre a téli csapadékban bővelkedő tájakon. Több fajuk él még Afrika egyéb részein, a
Mediterráneumban
és Nyugat-, illetve Észak-Európában – ez utóbbiak a
fenyérek
meghatározó növényei. A 3–5 méter magasra növő cserjés hanga (fás hanga, Erica arborea) a macchia növényzet jellegzetes eleme. Több fajukat dísznövénynek termesztik; ezeknek számos kertészeti változatát nemesítették ki.
Megjelenése, felépítése:
A hanga örökzöld, fás szárú növény, de csak nagyon kevés faja cseperedik kisebb fává: a nagy többség cserje, illetve félcserje. Levelei kicsik, tűlevélszerűek. Az ilyen típusú leveleket a hangáról „erikoid” típusúaknak nevezik.
Virágaik nagyok, fehérek, sárgák, pirosak vagy skarlátszínűek; a feltűnő virágzatra főleg azoknak a fajoknak van szüksége, amelyeket nem rovarok, hanem madarak poroznak be.
Életmódja, termesztése:
Az egyértelműen mészmentes, savanyú, lehetőleg sok szerves anyagot tartalmazó talajokat kedveli. Ezért kevés dísznövénnyel ültethető össze, de a megfelelő talajról – a többi hangaféle, mint például az
Áfonya és a hasonlóképp savanyú talajt kedvelő tűlevelűek kivételével – minden más növényt kiszorít. A vegetációs időszakban sok vizet igényel, de miután elvirágzott, már nem kell öntözni. Mivel a termesztett fajok többsége hidegkedvelő, ha magról akarjuk őket szaporítani, a magokat télen tegyük ki a fagyra. Vegetatívan dugványról vagy bujtással szaporítható.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: Szepes Erika.

Zene: Zoltán Erika – a keresztnév felvett név